În legătură cu deschiderea de către Consiliul Concurenței a unei investigații privind o posibilă practică anticoncurențiala în derularea unor proceduri de licitații publice organizate de CNTEE Transelectrica S.A. pentru atribuirea lucrărilor de mentenanță, modernizare și retehnologizare a Rețelei Naționale de Transport, EnergoBit S.A, precum și ELM Electromontaj Cluj S.A., în calitate de membră a Grupului EnergoBit, își exprimă public surprinderea legată de faptul că Societățile sunt suspectate de un eventual comportament anticoncurențial în cadrul a doua licitații și anume „Retehnologizarea Stației 400/110/20kV Domnești”, respectiv „Modernizarea Stației Electrice 220/110 kV Râureni”.
Surprinderea noastră este susținută de faptul că în activitățile lor curente, societățile Grupului EnergoBit respectă întru totul reglementările legale, atât în ceea ce privește participarea la procedurile de achiziții publice, cât și în ceea ce privește regulile de concurență, fiind pe deplin conștiente de rolul esențial pe care îl joacă concurența într-o piață liberă.
Din informațiile publice, înțelegem că investigația a fost declanșată ca urmare a formulării de către CNTEE Transelectrica S.A., în luna septembrie 2016, a unei sesizări referitoare la un posibil comportament anticoncurențial al participanților la cele doua licitații, printre care și propria sa filiala – Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport Smart S.A. (deținută 70% de CNTEE Transelectrica S.A.). Sesizarea adresată de CNTEE Transelectrica S.A. Consiliului Concurenței ne surprinde din cel puțin trei perspective.
In primul rând, referitor la procedura de licitație privind Stația Râureni, după cum inclusiv comunicatul de presa al CNTEE Transelectrica S.A. precizează, nici EnergoBit S.A. și nici ELM Electromontaj Cluj S.A. nu au participat, neexistând practic niciun indiciu care să vizeze societățile din Grupul EnergoBit. Decizia de a nu participa la aceasta procedură de licitație, ca de altfel și la multe alte proceduri de licitație de pe piață, a fost luată în mod independent, în baza unor analize interne, fără a exista o concertare sau coordonare cu alți participanți concurenți.
In al doilea rând, referitor la procedura de licitație privind Stația Domnești, contrar susținerilor referitoare la atribuirea contractului la un preț mai mare, facem precizarea că diferența dintre oferta desemnata câștigătoare, respectiv oferta Asocierii EnergoBit SA – ELM Electromontaj Cluj S.A. și oferta Societății pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport Smart S.A., a fost una infimă, de 0,66%, fapt ce denotă o concurentă prin preț, puternică între cei doi ofertanți. De altfel, nu înțelegem surprinderea autorității contractante legată de faptul că ofertanții au licitat prețuri foarte scăzute, în condițiile în care tocmai autoritatea contractantă a stabilit prețul cel mai scăzut drept criteriu de atribuire a contractului. De asemenea, facem precizarea că Asocierea EnergoBit S.A. – ELM Electromontaj Cluj S.A. a acționat în mod independent, neexistând nicio comunicare sau corespondență între Asociere și Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport Smart S.A. referitoare la această procedură de licitație.
Facem precizarea că societățile Grupului EnergoBit nu s-au retras niciodată din procedurile de licitație la care au participat și au răspuns întotdeauna în mod complet la toate solicitările de clarificări primite de la autoritățile contractante pe parcursul derulării procedurilor de licitație, demonstrând astfel profesionalism și respect față de autoritățile contractante, precum și faptul că una dintre priorități o reprezintă respectarea angajamentelor asumate față de clienți.
Nu în ultimul rând, având în vedere că atât în cazul procedurii de licitație pentru Stația Râureni, cât și în cea pentru Stația Domnești, ambele organizate de CNTEE Transelectrica SA, singurul numitor comun al celor doua proceduri de licitație este chiar filiala CNTEE Transelectrica S.A., respectiv Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport Smart S.A., considerăm că în realitate problemele sesizate de autoritatea contractantă sunt mai degrabă o serie de probleme interne organizatorice ale CNTEE Transelectrica S.A. și a filialelor sale, și nu probleme de concurență.
De altfel, nu înțelegem logica potrivit căreia societatea mamă CNTEE Transelectrica S.A., deși avea o serie de suspiciuni încă din luna septembrie a anului 2016, înainte de finalizarea procedurii de licitație privind Stația Domnești, nu a intervenit în sensul asigurării respectării reglementărilor de către propria fiică, respectiv conformarea acesteia cu regulile de concurență și achiziții publice, preferând în schimb să solicite Consiliului Concurenței să facă acest lucru.
În final, având în vedere argumentele de mai sus, considerăm că nu există motive pentru care societățile din Grupul EnergoBit să fie vizate de prezenta Investigație, implicarea nejustificată a acestora generând prejudicii grave imaginii și reputației în piață.
Cu toate acestea, așa cum am arătat și cu ocazia inspecțiilor inopinate, dorim să asigurăm Consiliul Concurenței de deschiderea și colaborarea noastră deplină cu echipa de investigație, astfel încât îngrijorările autorității referitoare la licitațiile organizate de CNTEE Transelectrica S.A. să fie clarificate și investigația să fie soluționată într-un termen cât mai scurt în privința EnergoBit S.A. și ELM Electromontaj Cluj S.A.