Arhiva zilei de 7 martie 2018

Informatica 365 – programul care ajută profesorii români să predea Informatică și TIC cu instrumente moderne și apreciate de copii

Fundația EOS lansează proiectul Informatica 365 în parteneriat cu Microsoft România, prin programul global de responsabilitate socială Microsoft YouthSpark. Deși proiectul se adresează profesorilor de gimnaziu, beneficiarii finali vor fi elevii, pentru că în cadrul materiei obligatorii Informatică și TIC pot dobândi cunoștințe de programare prin intermediul Minecraft pentru Educație (versiune a îndrăgitului joc Minecraft, dezvoltată special pentru scopuri didactice) și prin cursurile Programare Creativă prin Jocuri și Aplicații.

Prin această măsură, România  se înscrie în rândul țărilor din Europa care au introdus studiul obligatoriu al informaticii alături de tehnologia informației și comunicațiilor la ciclul gimnazial, într-un context în care informatica are rolul de a educa elevii să fie autori / creatori de instrumente computaționale (spre exemplu aplicații software), în timp ce tehnologia informației îi educă pe elevi să fie doar utilizatori de tehnologii informatice (hardware și software).

În plin avânt al societății informaționale, cele mai căutate locuri de muncă nici nu existau în urmă cu 10 sau chiar 5 ani, conform raportului ,,The Future of Jobs” publicat cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, 2016. Printre principalii factori producători de schimbare în ceea ce privește locurile de muncă vor fi: cloud computing, tehnologiile big data, Internet of Things, robotica avansată, inteligența artificială, machine learning, toate acestea necesitând cunoștințe / abilități de programare, nu doar de utilizare a tehnologiei.

Aceste perspective creează necesitatea concretă de a transforma sistemul educațional pentru a instrui și pregăti elevii din punct de vedere al competențelor, astfel încât aceștia să poată avea acces la locurile de muncă ale viitorului, o precondiție fiind formarea de profesori competenți în domeniu.

Proiectul Informatica 365 își propune să susțină inițiativa Ministerului Educației Naționale de a introduce programarea într-un stadiu timpuriu al ciclului educațional. Astfel, programul își propune să faciliteze accesul profesorilor de gimnaziu la instrumente și resurse educaționale pentru predarea acestei discipline, prin acreditarea cursurilor: Minecraft pentru Educație și  Programare Creativă prin Jocuri și Aplicații.

Programarea Creativă prin Jocuri și Aplicații este o suită de cursuri dezvoltate în tehnologia TouchDevelop, care pot fi utilizate flexibil la clasă timp de 6, 9 12 sau 18 săptămâni, facilitând accesul profesorilor și al elevilor la o combinație de resurse online în școală. Cursul stimulează creativitatea, alimentează curiozitatea elevilor pentru disciplina informatică și trezește interesul acestora pentru cariere viitoare in domeniul programării. Jucându-se, elevii învață să scrie cod, utilizând instrumente și procese software cu aplicabilitate reală. În cadrul lecțiilor pot fi create jocuri și aplicații pe orice tip de dispozitiv, de către orice copil în vârstă de peste 11 ani, elevii reușind astfel să asimileze termeni din vocabularul programării software. Aceste cursuri oferă profesorului resurse didactice, tutoriale, exemple de predare, aplicații practice, cât și elemente de evaluare.

Minecraft pentru Educație este versiunea educațională a popularului joc Minecraft, reprezentând un instrument didactic interdisciplinar și interactiv. Prin intermediul jocului, profesorii  facilitează elevilor înțelegerea unor termeni moderni de programare și îi încurajează pe aceștia să realizeze proiecte individuale sau în echipă. Pe lângă noțiuni de cod, elevii sunt stimulați să înțeleagă și noțiuni de geometrie, structură sau construcții, asimilând termeni din domenii precum arheologie, arhitectură sau morfologie. Jucând Minecraft pentru Educație, elevii își dezvoltă gândirea critică și spiritul practic, într-un mediu virtual creativ.

Investiția de 200 de mii de dolari din cadrul proiectului Informatica 365 va fi utilizată pentru susținerea unor activități de specializare a profesorilor, precum: traducerea resurselor didactice în limba română și acreditarea cursurilor Minecraft pentru Educație si Programare Creativă prin Jocuri și Aplicații. Prin intermediul proiectului vor fi instruiți astfel peste 3.300 de profesori, la nivel național, în special în zonele dezavantajate din orașe mici și din mediul rural.  În plus, în cadrul proiectului se vor organiza până la finalul anului 2018 evenimente de schimb de experiență și de recunoaștere a meritelor celor mai activi profesori în predarea cursurilor introduse prin acest program, precum și o competiție adresată elevilor. Proiectul are propria pagina web care poate fi accesată la adresa www.informatica365.ro. Orice profesor interesat de cursurile Minecraft pentru Educație sau Programare Creativă prin Jocuri și Aplicații, va putea folosi resursele gratuite puse la dispoziție în proiect.

The Camera Reimagined: Noi modalități de a surprinde fiecare moment cu Samsung Galaxy S9 și S9+

 Samsung a lansat în România noile smartphone-uri Galaxy S9 și S9+, ce reimaginează modul în care comunicăm, împărtășim și experimentăm lumea

București, România – 6 martie 2018 – Samsung Electronics a lansat în România noile Samsung Galaxy S9 și S9+ și a prezentat publicului român, în cadrul unui eveniment din București, la care au participat peste 500 de persoane, noi modalități de a surprinde fiecare moment și de a descoperi galaxia de experiențe Samsung. Noile smartphone-uri Galaxy S9 și S9+ reimaginează modul în care comunicăm, împărtășim și experimentăm lumea.

În cadrul evenimentului, participanții au avut acces la diferite zone inedite de experiență, marca Samsung – zona Super Low Light, zona Super Slow Motion, zona Karaoke AR Emoji. Fiecare din aceste experiențe integrează noile funcții aduse flagshipului Samsung – noul Galaxy S9. De asemenea, o zonă specială a fost dedicată testării de produs, în care invitații au avut acces în premieră la noile modele – Galaxy S9 și Galaxy S9+.

Spațiile de experiență au fost concepute pentru a reda principalele funcționalități Galaxy S9 și tehnologia care redefinește felul în care comunicăm și experimentăm lumea.

Zona Super Low Light a simulat luminile orașului în timpul serii, unde de regulă putem surprinde cele mai frumoase momente. Acum, cu noul Galaxy S9, fotografiile vor fi clare și reușite în orice condiții de luminozitate, datorită diafragmei duale, care se adaptează în mod automat la lumina puternică și lumina super scăzută, ca și ochiul uman.

În zona Super Slow Motion, invitații au putut experimenta cum noul Galaxy S9 filmează la o viteză incredibilă, de 960 de cadre pe secundă, datorită senzorului de super viteză. Astfel, am reușit să demonstram că fiecare secundă contează, iar cu ajutorul funcției Slow Motion, utilizatorii vor putea să înregistreze momente speciale care trec prea repede pentru a fi văzute cu ochiul liber.

Mai mult decât atât, în zona Karaoke AR Emoji participanții au avut posibilitatea de a cânta melodiile preferate, sub forma unui emoji la alegere. Noile AR Emoji personalizate, disponibile pe Galaxy S9, permit utilizatorilor să creeze un emoji care arată și acționează exact ca ei.

Nu în ultimul rând, în cadrul evenimentului a avut loc primul concert AR Emoji, care a fost realizat cu ajutorul trupei GOLAN. Pentru prima oară în România, membrii trupei au performat sub forma unor emoji, care au redat expresiile fiecărui membru. Integrată în acest an în flagship-urile Samsung, tehnologia AR Emoji folosește un algoritm de învățare a datelor, care analizează o imagine 2D a utilizatorului și preia peste 100 de caracteristici faciale pentru a crea un model 3D.

The Camera. Reimagined”, nu este doar un slogan, ci rezultatul tehnologiei revoluționare din spatele lui S9. Modul în care ne exprimăm în prezent a devenit vizual, putem spune mai multe printr-o imagine decât putem arăta prin cuvinte.

Și, tocmai de aceea, ne-am lăsat inspirați de natură, de viață, în sine, și am recreat camera. Am regândit-o, am reimaginat-o. Noile Samsung Galaxy S9 și S9+ reinventează modul în care comunicăm, împărtășim și experimentăm lumea. Și au la bază nevoia tot mai mare de comunicare și de exprimare prin imagini, videoclipuri și emoji. Practic, Samsung a lansat cea mai avansată cameră disponibilă pe piață până în prezent”, a declarat Cristian Cojocaru, directorul diviziei Telecom, în cadrul Samsung Electronics România.

Pe plan local, Samsung pregătește o serie de surprize în ceea ce privește capabilitățile camerei noului Galaxy S9 și cum aceasta poate schimba experiențele de zi cu zi, dar și modul în care comunicăm în social media.

În România, noul Samsung Galaxy S9 va fi disponibil în magazinele partenerilor selectați începând cu data de 16 martie 2018, în 3 culori: Midnight Black, Coral Blue și Lilac Purple. Precomenzile au început din 25 februarie, iar primele telefoane comandate se vor livra începând cu data de 9 martie, respectiv cu 7 zile înainte de lansarea comercială.

Clienții care aleg să își returneze telefonul vechi și să achiziționeze noile smartphone-uri la precomandă pot beneficia de o ofertă specială, în funcție de parteneri.

Pentru mai multe informații despre Galaxy S9, vă rugăm să accesați http://www.samsungmobilepress.com, news.samsung.com/galaxy sau www.samsung.com/galaxy.

Despre Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd. inspiră oamenii și creează viitorul prin tehnologii și idei. Compania redefinește lumea televizoarelor, pe cea a smartphone-urilor, a dispozitivelor purtabile, a tabletelor, a electrocasnicelor digitale, a sistemelor de rețea și memorie, a sistemelor LSI, a fonderiei și a soluțiilor LED. Pentru cele mai noi informații, vizitați Samsung Newsroom la news.samsung.com.

Radeon Software aduce performanțe mai rapide și mai fluide la cele mai populare titluri eSports cu Project ReSX de la AMD

Astăzi, AMD a lansat Radeon Software 18.3.1, ultimul update la Sofware-ul Radeon Adrenalin Edition, aducând îmbunătățiri majore de performanță și optimizări la o varietate de titluri eSport incluzând PlayerUnkown’s BattleGrounds, Overwatch și Dota 2.

Aceste îmbunătățiri sunt datorate proiectului special din grupul Radeon Software cunoscut sub numele de Project ReSX (Radeon eSports Experience). De-a cursul ultimelor luni, AMD a lucrat îndeaproape alături cu developeri pe optimizarea in-game și au construit optimizări directe în Radeon Software, pentru a ajusta cu precizie performanța pentru cele mai populare jocuri din lume pe procesoarele grafice Radeon, în final pentru a oferi cea mai bună experiență eSport pentru gamerii Radeon.

Cu 18.3.1, PlayerUnkown’s BattleGrounds, Overwatch și Dota 2 sunt mai fluide și mai rapide pentru gameri acum mai mult ca niciodată. Puteți vedea îmbunătățirile de performanță în graficele de mai jos. Puteți citi mai multe despre Project ReSX aici. Puteți downloada Radeon Software 18.3.1 aici.