Mai putina poluare cu produse chinezesti

Produsele care provin din Asia sunt de doua categorii: cele de lux, de calitate premium, la un pret mai ridicat, provenind din Japonia si cele ieftine, pe care si le permit toti cumparatorii, dar care nu rezista, ci necesita inlocuire, fabricate in China.

Chinezariile au inceput sa cucereasca piata inepand cu anii 90, in SUA, dupa ce in anii 80 marfurile japoneze cucerisera prin calitatea lor.

Intrarea in Romania a chinezariilor a debutat in aceeasi perioada si in Romania, fiind grabita de criza economica.

In perioada de austeritate, produsele chinezesti concurau cu cele turcesti, fenomen care este de actualitate si acum, cu toate ca nu mai suntem in criza.

Ne plangem ca din cauza acestor produse aduse de departe ni se inchid fabricile si pierdem locurile de munca, dar sa privim partea buna a lucrurilor: marfurile chinezesti ne scutesc de poluarea autohtona cauzata de producerea unor marfuri romanesti aici!

Dezindustrializarea inseamna mai putina poluare, iar avandu-se in vedere  ca romanii au fost mereu inventivi si s-au descurcat, in mod cert ca au gasit alte surse de subzistenta.

Agricultura si activitatile desfasurate pe internet, prestari servicii de calitate inseamna bani adusi la buget, fiindca au fost si fabrici care si-au inchis portile fiind falimentate cu bunastiinta sau care nu sunt rentabile.

In tara noastra, populatia este in curs de imbatranire, iar forta de munca a migrat in cautarea unor conditii mai bune de lucru si a unor salarii decente.

Dezindustrializarea a adus si la aparitia unor orase „moarte” din tara noastra, cum ar fi Mizilul din care a disparut Relaxa, orasele miniere, fiindca extractiile au fost mult diminuate.

Neintelegand economia de piata, multi dintre cei ramasi someri sau disponibilizati asteapta interventia statului si nu reusesc sa se reinventeze profesional sau  sa recurga  la reconversie profesionala.

Mircea Goia, spirit intreprinzator si autodidact a demonstrat ca se poate ca o persoana ambitioasa sa se reinventeze si a devenit dezvoltator web. Cunosc someri care au inceput cu un blog si acum obtin suficienti bani si produse care sa le permita calatorii in tara si in strainatate si asigurarea unui trai decent pentru ei si pentru familiile lor.

Sunt oameni care si-au deschis spalatorii auto, mai ales ca au detinut terenul si le-a fost usor, altii au infiintat plantatii de aluni sau de coacaze, iar fructele se vand la export, important este sa nu asteptam de la stat solutii sa supravietuim.

Dezindustrializarea este o solutie sigura pentru protectia mediului si a oamenilor. Sa zicem ca imbracamintea chinezeasca nu tine mult, dar ea poate fi schimbata repede fiind ieftina. De fapt moda se schimba de la sezon la sezon si de la an la an, acelasi lucru se manifesta si in cazul mobile sau electronicelor.

Unii cercatatori anticipeaza procesul de reindustrializare al tarilor dezvoltate, prin robotizarea acesteia. Introducerea robotilor inseamna precizie mai mare si mai ales protejarea oamenilor de expunerea directa la radiatii si mediu toxic.

Indiferent de felul in care se vor desfasura procesele economice, omul epocii noastre va avea prilejul sa invete toata viata si sa se recalifice.

Este bine ca tinerii sa fie indrumati ca pe langa cursurile facultatilor alese cu drag sa urmeze si cursuri de calificare intr-o meserie importanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *