Iti amintesti care era jucaria ta preferata? Nu conta daca era o papusa, ursuleti de plus sau un soldat din plastic. Aceasta a fost jucaria ta preferata si ti-a placut mai mult decat orice pe lume. Ceea ce probabil nu stii este modul in care ti-a influentat educatia si cum, de-a lungul anilor, jucariile continua sa imbunatateasca abilitatile copiilor pentru a-i pregati pentru viata.
Toti expertii sunt de acord: copiii invata jucandu-se si jucariile sunt instrumentele care le permit sa descopere lumea in care traiesc. Si tocmai de aceea interactioneaza adesea prin jucarii. Jucariile trebuie achizitionate mereu cu grija, de la magaizne specializate, precum kidino.ro, unde vei gasi jucarii educative, jocuri de rol, jucarii Montessori, dar si elemente practice pentru activitatea zilnica a celui mic, precum fotoliu copii, tablite sau ghiozdane.
Jucariile ii determina pe copii sa se implice in activitate fizica, prin exercitarea abilitatilor motorii fine si brute. Indiferent daca coloreaza, sau imbraca si dezbraca o papusa, copiii isi folosesc simtul atingerii si vederii (abilitati motorice fine) in timp ce tricicletele sau masinutele de jucarie sporesc aspectul fizic (abilitati motorii brute) si copii isi consolideaza bratele si picioarele. Jucariile ii ajuta, de asemenea, sa descopere echilibrul si coordonarea.
Inca de la nastere, jucariile motiveaza bebelusii sa-si foloseasca picioarele si mainile pentru a descoperi forme, culori si sunete. Odata ce bebelusii stiu sa stea si sa se tarasca, jucariile ii incita sa fie mereu in miscare. Daca jucaria lor preferata este la indemana, copilul isi va folosi muschii pentru a incerca sa o apuce.
De asemenea, jucariile stimuleaza creativitatea copiilor si ii ajuta sa-si exprime emotiile. Fie ca este vorba de jocul de rol sau de papusi, copiilor li se ofera spatiul necesar pentru a-si imagina situatii familiare sau inventa lumi fantastice. Capacitatea de a genera jocuri simbolice releva o personalitate matura, capabila sa-si creeze reguli proprii.
Pe langa imbunatatirea abilitatilor lingvistice ale copiilor, jucariile ii invata abilitati sociale si le ofera o intelegere a societatii in care traiesc. Jucariile invita copiii sa interactioneze, mai intai cu adultii si apoi cu alti copii de varsta lor. Simplul act de a se juca cu un alt copil ii provoaca sa experimenteze situatii in care trebuie invatate lectii importante: respect, cooperare si impartasire. Jucariile ii motiveaza, de asemenea, pe copii sa ia initiativa, sa invete sa negocieze si ii invata cum sa se organizeze mai bine.