Arhiva lunii februarie 2014

Polistirenul extrudat

Există patru mari tipuri de izolatii din spumă de plastic rigid folosite în mod obișnuit pentru izolarea construcţiilor: polistiren extrudat (XEPS), polistiren expandat (EPS), poliuretan (PUR) și poliizocianurat (PIR). Dintre toate acestea, proprietățile stabile ale polistirenului combinate cu un proces unic de extrudare au ca rezultat un produs extrem de util cu beneficii pentru aproape orice fel de aplicație din domeniul construcțiilor sau a ingineriei.
Polistirenul extrudat are o reputație bine stabilită pentru fiabilitatea pe termen lung și o rezistență superioară la principalele forțe elementare ale naturii de care trebuie ţinut cont atunci când se alege modul de izolare:
timpul, apa, frigul, căldura și presiunea.

Structura sa celulară uniformă dă polistirenului extrudat un nivel ridicat de rezistență și durabilitate şi, in acelasi timp, acest material este, de asemenea, foarte ușor. Polistirenul extrudat este ușor de tăiat pentru a realiza diferite forme, oferă un nivel ridicat de rezistență la umezeală, și nu este sensibil la modificările de temperatură sau umiditate. Polistirenul extrudat asigură, de asemenea, un nivel ridicat de flexibilitate în ceea ce priveşte aplicarea pe aproape orice fel de suprafeţe.
Procesul de fabricatie al polistirenului extrudat începe cu cristalele de polistiren solide. Cristalele, împreună cu aditivi speciali și un agent de expandare, sunt introduse într-un extruder (aparat pentru extrudare – trecerea forțată a unui material printr-o matriță) pentru a-i conferi forma dorită. În interiorul extruderului amestecul este combinat și topit în condiții controlate de temperatură și presiune ridicate într-un fluid vâscos plastic, care este apoi forțat să treacă printr-o matriță. Materialul ce rezultă din matriță se extinde până ce rezultă o spumă care este modelată, răcită și fixată la dimensiunea dorita.

Rezultatele acestui proces de extrudare este un produs unic, o spumă cu o structură uniformă, cu celule închise şi cu suprafata netedă continuă, calități de neegalat de alte tipuri de izolație, de aceea rezistenţa superioară la umiditate a polistirenului extrudat ofera beneficii remarcabile.
Proprietățile fizice și chimice universale ale apei pot avea de-a lungul timpului consecințe grave pentru cele mai multe tipuri de materiale de construcţii. Din fericire, rezistența superioară la umiditate în cazul izolării cu spumă de polistiren extrudat a pereţilor, cum ar fi cei din BCA este bine stabilită. Nu numai că polistirenul este natural hidrofob (respinge apa), dar structura sa, alcatuita din celule închise și suprafaţă netedă ajută spuma să reziste la umezeală mult mai bine decât alte tipuri de materiale izolatoare.

De asemenea, în cazul fluctuațiilor de temperatură din timpul iernii – peste și sub punctul de îngheț – prezența umidității are consecințe grave pentru cele mai multe tipuri de materiale de constructii. Rezistența la umiditate caracteristică pentru spuma de polistiren extrudat, combinată cu natura sa dură dar şi elastic în acelasi timp, duce la o rezistență excelentă la eventualele daune care pot fi provocate de îngheț / dezgheț. De asemenea, în cazul folosirii unei combinaţii de polistiren extrudat cu materiale pentru hidroizolatii, rezultatul obţinut este un izolator perfect pentru orice tip de acoperiş.
În afară de utilizarea larga pe care o are în domeniul construcţiilor, polistirenul extrudat este folosit şi pentru a face o serie de alte tipuri de produse, atât de uz casnic și de uz industrial. Acesta poate fi modelat pentru a forma ambalaje pentru produsele electronice, pahare de unică folosință, cutii pentru ouă, tăvi de carne şi multe alte tipuri de ambalaje pentru produse fragile sau care necesită protectie termică.

bca
polistiren extrudat

Primăvara, anotimpul preferat al firmelor de construcții

Știu multă lume care este efectiv oripilată de ideea de iarnă, de zăpadă. Fiecare cu motivele sale, fiecare cu experiențele sale. Vorba ceea românească, gusturile nu se discută. Dar această antipatie cruntă față de iarnă nu se manifestă numai la oameni, ci și firmele reacționează diferit, în funcție de domeniul de activitate. Dacă cele din zona sporturilor de iarnă abia așteaptă primii fulgi de nea, firmele de construcții aproape că se roagă zilnic ca vremea bună să mai continue, astfel încât să mai câștige măcar câteva zile în plus în care să poate termina niște lucrări importante.

Pentru că, odată cu venirea frigului sau a ninsorii, rare sunt cazurile în care o astfel de lucrare mai continuă. Ca atare, lucrurile se schimbă odată cu venirea primelor raze de soare ce vestesc o primăvară mult așteptată. Și începi să vezi cum se animă lucrurile, cum camioanele cu materiale de constructii devin o prezență constantă pe drumurile țării.

De animat, se animă nu doar firmele, ci și cei care își doresc să înceapă un proiect de renovare a locuinței personale. Fie că vorbim de schimbarea de parchet, fie că vorbim de unele schimbări majore în sensul îmbunătățirii calității acestuia prin folosirea de parchet laminat, sau de o simplă văruială nouă, sau de schimbat gresia și faianța, fiecare familie se folosește de primele zile mai frumoase din punct de vedere meteo pentru a începe lucrul.

Cu atât mai mult cu cât nici distanța până la sărbătorile Paștelui nu este una foarte mare, astfel că timpul de lucru este și el mai mic. Și toată lumea știe că românul întimpină orice mare sărbătoare cu casa primenită și înfrumusețată, ca un semn de respect față de toți cei care îi vor călca pragul.

Nu pot totuși să nu mă întreb și să nu mă minunez. De ce doar la noi, în momentul în care vine iarna, paralizăm totul, iar în alte țări, cu o climă fa fel sau apropiată de a noastră se pot efectua lucrări de calitate și fără întrerupere? Bun, ca să fim serioși, e o întrebare retorică, la fel cu aceea n care îți pui problema de ce unii sunt în stare să construiască mii de km de drumuri prin cele mai vitrege condiții, iar noi abia facem câteva zeci de km între Gilău și Turda.

Și ca să încheiem într-o notă amuzantă, să nu uităm că avem și noi geniile noastre, care se apucă și asfaltează pe ninsori abundente sau trag marcaje rutiere când plouă cu găleata. Pentru că România este țara tuturor posibilităților.