Desi traim in era internetului si calculatorul ne permite sa cream, editam si stocam un numar mare de documente, hartia inca se foloseste pe scara larga. Stim ca documentele din hartie se pot deteriora in timp, insa nu si daca sunt protejate de o folie care se aplica cu ajutorul unui laminator. Prin laminare, hartia este imbracata intr-un strat de plastic care o face rezistenta la diversi factori, inclusiv mecanici sau la razele ultraviolete.
Exista diverse modele de laminatoare, unele aparate de laminat fiind destinate uzului personal, iar altele fiind menite pentru utilizare profesionala. Un laminator este foarte util, pentru ca te scapa de o grija: nu te mai temi ca documentele tale ar putea sa se ude, sa se murdareasca sau sa se rupa. Dupa ce le protejezi prin laminare, pot rezista mult si bine. Unele aparate de acest tip pot sa lamineze la cald, altele la rece, iar altele imbina cu succes ambele metode de laminare.
Plasticul ce acopera hartia poate sa fie lucios, sau poate sa fie mat, iar alegerea este in functie de preferintele fiecaruia. In general, e de preferat laminarea cu material lucios pentru coperti de carti sau de proiecte, iar cea mata pentru hartia mai subtire.
Poate cele mai importante documente pentru laminat sunt actele, pentru ca ele trebuie sa reziste in timp si sunt folosite des. In aceasta categorie intra actele de proprietate, certificatele de nastere de tip vechi. Pe langa documente, se mai pot lamina fotografiile, mai ales daca ai fotografii foarte vechi care au inceput sa se deterioreze si macar acum sa le dai sansa sa reziste mai mult, astfel incat si cei din generatiia urmatoare din familia ta sa le vada.
Laminarea mai este utila pentru carti de vizita, flyere, meniuri de restaurant, bancnote, timbre, servetele si multe, multe altele. Poti sa aplici plasticul protector chiar pe conturul documentului, sau poti sa lasi o margine exterioara, poti rotunji colturile sau le poti lasa marginile patrate.
Aparatele de laminat pentru uz personal sunt perfecte pentru casa sau birou, pentru laminarea actelor personale si a documentelor de la birou. In general aceste aparate permit laminarea documentelor ce au format A4 sau mai mici. Dispozitivele pentru uz profesional suporta o mare diversitate de formate si au viteza mai mare de laminare.