Iluminatul stradal este un aspect fara de care nu am mai putea trai intr-un oras din ziua de astazi. Este folosit de catre oameni de sute de ani si are diverse functii, cea mai importanta fiind aceea ce a ilumina strazile si trotuarele astfel incat oamenii sa poata avea o viziblitate buna chiar si pe timp de noapte. Cu toate ca primele astfel de sisteme erau alcatuite din felinare pe ulei sau pe gaz, o data cu descoperirea electricitatii si nenumaratele sale aplicatii, sistemele de iluminat au avansat si ele.
Incetul cu incetul, stalpii de lemn au fost inlocuiti cu cei de beton sau cu cei metalici, iar felinarele cu becuri, capabile sa produca mult mai multa lumina. In zilele noastre, sunt pastrate aceleasi metode de iluminat stradal, cu toate ca sursele de alimentare ale acestora pot sa difere. Pe masura ce oamenii au realizat ca sursele obisnuite de energie nu vor putea fi folosite la nesfarsit, acestia au inceput sa caute alte metode, fiind astfel descoperite sursele de energie alternative: solara, eoliana, care „nu se termina niciodata” si care nu polueaza mediul inconjurator atunci cand sunt produse.
Intr-adevar, sistemele de iluminat stradal consuma destul de multa energie electrica, fiind foarte intinse. Din ce in ce mai multe orase au inceput in ultimii ani sa schimbe becurile normale cu becuri economice sau cu LED-uri, care nu doar ca au un consum mai mic dar produc si mai multa lumina si au o durata de viata mult mai mare. Iar pentru a reduce cu adevarat consumul, in anumite zone au aparul stalpi solari, echipati cu un panou solar capabil sa produca destula energie pentru ca un bec LED sa lumineze in conditii normale, si nu doar pentru o singura noapte ci pentru mult tip.