Arhiva zilei de 28 octombrie 2018

Disjunctorul maxilar pentru incadrarea dintilor

Atunci cand spatiul este destul de redus la nivelul maxilarului, pentru incadrarea corecta a dintilor stomatologii recomanda si aplica disjunctorul pe maxilarul superior.

Acest aparat dentar ortodontic largeste maxilarul cu scopul precis de a crea un os nou, prin separarea suturii de pe mijlocul boltei palatinale. Dispozitivele sunt prevazute cu inele sau gutiere.

Cel cu gutiere fac ca dintii sa nu se mai atinga intre ei, in cazul unei danturi crescute incorect si ‘inghesuite’, sa spunem asa.

Aparatul disjunctor  cu inele metalice se aplica pe premolari si primii molari, doar pentru persoanele care au toti dintii permanenti.

Surubul existent pe mijlocul aparatului este cel care regleaza si creeaza acea forta de presiune necesara spatierii corecte. Durerea si discomfortul vor fi resimtite in primele zile de la montare, tratamente cu Paracetamol si Ibuprofen sau antiimflamatoare vor ajuta pacientul. Alimentatia si masticatia vor fi dificile pentru inceput, insa se vor restabili dupa cateva zile de purtare. Unii dinti si masele vor fi resimtite ca si cum nu ar mai fi in contact sau nu mai apasa corect  intre ele, aceasta senzatie fiind doar in primele zile de la aplicare.

Cu ajutorul surubului existent pe mijlocul aparatului muscatura se va schimba si se poate observa o imbunatatire cu fiecare zi.

ivory1

‘Muscatura inversa’

In termeni de specialitate, ocluzia inversa se produce in urma unor obiceiuri gresite, cum ar fi sugerea unor obiecte si anumite ticuri, insa exista si cauze naturale, independente de obiceiurile pacientului, cum ar fi cresterea excesiva mandibulara, dezvoltarea anormala a maxilarului superior,  interventia precoce crescand sansele de remediere.

Ocluziile usoare sunt usor de corectat cu ajutorul unui aparat dentar mobil . Aceasta forma de tratament este temporara, continuandu-se cu dispozitive fixe.

In cazurile cu anomalii grave, severe nivelul maxilarului, disjunctoarele sunt amplasate in interiorul zonei superioare. Dispozitivul este un aparat fix, se cimenteaza pe molarii permanenti sau pe dintii de lapte. Surubul fix existent in mijlocul dispozitivul va fi activat odata sau de doua ori pe zi, de catre parinti, dupa recomandarile date de stomatolog.

Simetria si spatierea corecta a dintilor

Pentru fixarea informatiei, disjunctorul are menirea de a crea spatiile normale care trebuie sa existe intre toti dintii permanenti. Simetria acestora ajuntand la o masticatie corecta, pronuntie corecta, intr-n cuvant dilatarea normala a maxilarului superior.

ivory2

Disjunctorul este recomandat pentru fetite inaintea implinirii varstei de 13 ani, iar pentru baieti inaintea varstei de 15 ani. Se obtin rezultate foarte bune cand acestea sunt montate in copilarie, organismul fiind in plin proces de crestere, iar dantura la randul ei in plin proces de formare si fixare. Stadiul de osificare trebuie sa fie in plina evolutie.

La varstele mai inaintate este necesara interventia chirugicala pentru sutura medio-palatinala, deoarece osificarea este deja facuta si nu mai sufera procese de modificare, asa cum se intampla in perioada de crestere.

Igiena orala, igiena disjunctorului

Pentru eliminarea resturilor depozitate intre bolta palatinala si aparat este recomandat un periaj corect. Trebuie acordata atentie zonelor exterioare si interioare ale gingiei si aparatului, in timpul periajului. Placa bateriana si tartrul se pot instala cu rapiditate provocand gingivita (sangerari), care se poate elimina in 4-5 zile, prin igiena corespunzatoare.