Depresia sau boala secolului 21. Nu credem că este o surpriză faptul că depresia este o parte negativă din viața de zi cu zi, parte care fie că vrem, fie ca nu, face parte din viața noastră cotidiană. Depresia și anxietatea sunt bolile ”moderne” cu care trebuie să trăim, dacă vrem să ne conectăm cu actualizările zilnice pe care le au tehnologiile, cât și cu multitudinea de stimuli la care suntem supuși pentru această tehnologizare.
Până la urmă cu toții suferim în grade diferite de intensitate de depresie, sau cel puțin avem episoade de depresie, când starea de spirit și moralul sunt la nivele mai scăzute decât am vrea sa fie. Episoade de depresie care pot dura puțin, câteva minute, până la cateva ore, sau cele mai grave multiplicându-se în zile și luni. La fel și intensitatea acesteia, ce variază în funcție de diverși factori ce ne pun mai mult sau mai puțin viața în pericol.
Pentru a putea începe să tratăm o boală (indiferent de tipul acesteia), trebuie să știm cauzele, cum se manifestă, adică ce simptome are și abia după putem începe să urmăm tratamentul. Ca în cazul oricărei boli, trebuie consultat mai întâi un specialist, pentru a ne putea fi făcută o evaluare pentru a putea fi determinat cel mai bun tratament.
Ca să menționăm unele simptome, depresia se manifestă prin impulsul de a plânge, teama resimțită, gânduri sumbre care se pot finaliza cu tendințe suicidale, lipsa apetitului și a poftei de mâncare, dar și fixația constantă asupra unor evenimente neplăcute din trecut.
Cauzele depresiei pot fi multiple. De la condiții ereditare, până la motive care țin de partea socială a fiecărei persoane. Ca și tipuri, depresia poate fi catalogata în cea sezonieră (de obicei în jurul sărbătorilor de iarnă pentru persoanele singure sau atunci când începe să se instaleze toamna), depresia minoră, majoră și bipolară.
Ca o metodă accesibilă de prevenire a episoadelor de depresie care pot duce la agravarea ei, vă recomandăm să aveți o viață activă, atât din punct de vedere a interacțiunilor umane, cât și a timpului petrecut în aer liber. Cu siguranță că activitățile fizice sunt recomandate, mai ales ca se eliberează hormonul fericirii, adică serotonina. Un program de meditație și introspecție, cât și unul de somn, contribuie la evitarea creării unor probleme pe viitor.
Tratamentul depresiei se face în mod normal medicamentos, fiind cea mai accesibilă metodă pentru a o ține sub control, însă ca orice tratament medicamentos vine la pachet cu o multitudine de efecte adverse. Depresia tratata prin medicamente se face prin antidepresive, neuroleptice, litiu sau ISRS (inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei).
Tratamentul pe care îl oferim la Clinica Dr Constantin, atât în București, cât și în Brașov, se bazează pe tratarea depresiei în mod non-invaziv și prin eliminarea medicamentelor care pot produce efecte adverse care să interfereze cu dorința dumneavoastră de a avea o viață lipsită de gânduri neplăcute și negative. Tratamentele prin TMS (stimulare magnetică transcraniană), sunt 100% sigure, eliminând posibilitatea unui eșec. Vă invităm să ne faceți o vizită pentru a afla mai multe informații despre cum vă putem ajuta să depășiți episoadele de depresie pe care le aveți.