Arhiva zilei de 29 septembrie 2021

Samsung Electronics prezintă o viziune a cipurilor neuromorfe inspirată din conexiunile creierului uman

Împreună cu cercetătorii de la Harvard, Samsung introduce o nouă abordare a ingineriei inverse a creierului pe un cip de memorie, într-o lucrare științifică publicată în Nature Electronics

București, România – 28 septembrie 2021 – Samsung Electronics Co., Ltd., lider mondial în tehnologia avansată a semiconductorilor, a împărtășit o nouă perspectivă care duce lumea cu un pas mai aproape de realizarea cipurilor neuromorfe, care pot imita mult mai bine creierul.

Concepută de inginerii și cercetătorii de la Samsung și de la Universitatea Harvard, această perspectivă a fost subiectul unei lucrări științifice, intitulată Neuromorphic electronics based on copying and pasting the brain și publicată în Nature Electronics. Donhee Ham, partener al Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) și profesor al Universității Harvard, profesorul Hongkun Park al Universității Harvard, Sungwoo Hwang, președinte și CEO al Samsung SDS și fost șef al SAIT și Kinam Kim, vicepreședinte și CEO al Samsung Electronics sunt autorii acestei cercetări.

Esența viziunii propuse de acești autori este descrisă cel mai bine prin cele două cuvinte, „copy” și „paste”. Lucrarea descrie o modalitate de a copia harta conexiunilor neuronale a creierului, utilizând o matrice de nanoelectrozi descoperită și dezvoltată de Dr. Ham și Dr. Park și de a o lipi pe o rețea tridimensională cu densitate ridicată de memorii în stare solidă, tehnologie pentru care Samsung a fost lider mondial.

Prin această abordare de copiere și lipire, autorii intenționează să creeze un cip de memorie care să aproximeze trăsăturile unice de calcul ale creierului – putere redusă, învățare ușoară, adaptare la mediu și chiar autonomie și cunoaștere – care nu au fost la îndemâna tehnologiei actuale.

Creierul este alcătuit dintr-un număr mare de neuroni, iar harta lor de cablare este responsabilă pentru funcțiile creierului. Astfel, cunoașterea hărții este cheia inversării ingineriei creierului.

Lansat în anii 1980, obiectivul inițial al ingineriei neuromorfe a fost acela de a imita o astfel de structură și funcție a rețelelor neuronale pe un cip de siliciu, însă acest lucru s-a dovedit a fi dificil de realizat, deoarece, chiar și în ziua de azi, se cunoaște prea puțin despre modul în care sunt conectați numărul mare de neuroni pentru a crea funcțiile superioare ale creierului. Astfel, scopul ingineriei neuromorfe a fost facilitat mai degrabă de proiectarea unui cip „inspirat” de creier, decât de imitarea lui riguroasă.

Această lucrare sugerează o modalitate de a reveni la obiectivul neuromorf original al ingineriei inverse a creierului. Matricea de nanoelectrozi poate intra efectiv într-un număr mare de neuroni, astfel încât să poată înregistra semnalele lor electrice cu sensibilitate ridicată. Aceste înregistrări intracelulare masiv paralele informează harta cablării neuronale, indicând locul în care neuronii se conectează între ei și intensitatea acestor conexiuni. Prin urmare, din aceste înregistrări revelatoare, harta cablării neuronale poate fi extrasă sau „copiată”.

Harta neuronală copiată poate fi apoi „lipită” într-o rețea de memorii nevolatile – precum memoriile comerciale de tip flash care sunt utilizate în viața noastră de zi cu zi ca unități de stocare fizice (SSD) sau memorii „noi”, precum memorii rezistive cu acces aleatoriu (RRAM) – prin programarea fiecărei memorii astfel încât conductanța sa să reprezinte puterea fiecărei conexiuni neuronale din harta copiată.

Lucrarea științifică merge mai departe și sugerează o strategie de a lipi rapid harta cablării neuronale pe o rețea de memorie. O rețea de memorii nevolatile special concepută pentru a învăța și exprima harta conexiunii neuronale, atunci când este condusă direct de semnalele înregistrate intracelular. Aceasta este o schemă care descarcă direct harta conexiunii neuronale a creierului pe cipul de memorie.

Deoarece creierul uman are aproximativ 100 de miliarde de neuroni și de aproximativ o mie de ori mai multe conexiuni sinaptice, cipul neuromorf final va permite 100 de trilioane de memorii. Integrarea unui număr atât de mare de memorii pe un singur cip ar fi posibilă prin integrarea 3D a memoriei, tehnologie proiectată de Samsung care a deschis o nouă eră în industria stocării de memorie.

Profitând de experiența sa de lider în fabricarea cipurilor, Samsung intenționează să își continue cercetările în ingineria neuromorfă, pentru a extinde conducerea Samsung în domeniul semiconductoarelor AI de generație următoare.

„Viziunea pe care o prezentăm este extrem de ambițioasă. Dar doar continuând să lucrăm spre atingerea unui astfel de obiectiv eroic vom reuși să împingem limitele inteligenței mașinilor, neuroștiințelor și tehnologiei semiconductoarelor”, a spus dr. Ham, partener al Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) și profesor al Universității Harvard.

Despre Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd. inspiră oamenii și creează viitorul prin tehnologii și idei. Compania redefinește lumea televizoarelor, pe cea a smartphone-urilor, a dispozitivelor wearables, a tabletelor, a electrocasnicelor digitale, a sistemelor de rețea și memorie și a ecranelor profesionale. Pentru cele mai noi informații, vizitați Samsung Newsroom la http://news.samsung.com.

Un sfert de secol de digitalizare. Microsoft România aniversează 25 de ani de activitate pe piața din România

La sfârșit de 1996, într-o perioadă în care internetul abia pătrundea în România, Microsoft deschidea la București primul său birou din țară, moment care marca începutul activității pe piața locală. Acum, după 25 de ani, România are unul dintre cele mai promițătoare sectoare IT din regiunea Europei Centrale și de Est, iar compania își dorește să aniverseze acest moment special aducând în prim-plan toate parteneriatele importante pe care le-a derulat în acest timp.

Alături de partenerii săi, Microsoft România a contribuit la dezvoltarea sectorului IT pe plan național și a sprijinit societatea să înregistreze progrese tehnologice uriașe, prin valorificarea talentului existent, prin pregătirea specialiștilor în domeniul IT, precum și prin cultivarea spiritului antreprenorial. Toate acestea au stat la baza conturării ecosistemului vibrant de start-up-uri, de astăzi, și pot avansa România mai departe, către statutul de hub digital.

„Suntem mândri de tot ceea ce am realizat în toți acești ani și, mai ales, de faptul că am contribuit pe această cale la împlinirea obiectivelor importante care au impulsionat creșterea continuă a economiei și a societății românești în general, prin tehnologie și inovație. Calea pe care trebuie să o urmăm este clară, iar misiunea noastră de a sprijini fiecare persoană și companie din România să își realizeze pe deplin potențialul rămâne neschimbată. Ne dorim să devenim partenerul tehnologic de încredere al României pentru următorii 25 de ani, spre care privim cu speranță, optimism și energie, să abordăm împreună provocările viitorului și să descoperim noi oportunități interesante de creștere și parteneriat în ecosistemul local”, a declarat Alina Orban, Director general interimar, Microsoft România.

Cifrele vorbesc de la sine, iar ultimii 25 de ani au fost marcați de o transformare digitală accelerată a companiilor românești, care au trecut de la computerele tradiționale la integrarea soluțiilor de cloud și inteligență artificială. Acum, Microsoft România își reafirmă cu mândrie angajamentul de a aduce tehnologia mai aproape de fiecare dintre noi, oameni sau companii, prin valorificarea atuurilor unice ale pieței locale – a doua cea mai mare populație de dezvoltatori din regiune și peste 30.000 de startup-uri și companii IT, care impulsionează transformarea digitală. Datorită acestor avantaje competitive de care dispune, România poate deveni un centru de digitalizare la nivel regional și nu doar. Este o oportunitate pe care compania vrea să o fructifice împreună cu clienții, partenerii și instituțiile cu care colaborează, ceea ce reprezintă un sprijin adus la nivelul principalilor piloni ai economiei prin care contribuie la dezvoltarea societății.

Microsoft România își va continua povestea de succes cu aceeași dedicare, prin activități și inițiative poate chiar mai ample și mai impresionante decât până acum. Această dorință a companiei este alimentată de contextul real,  în care importanța competențelor digitale crește, iar tehnologia generează mai multe oportunități de angajare ca oricând. Cu toate acestea, cifrele arată că numai 24% dintre români dețin aceste abilități (cu 50% mai puțin decât media de la nivelul UE).

Procesul de învățare și de dezvoltare a competențelor digitale este o condiție critică pentru o transformare digitală de succes. Plecând de la această premisă, Microsoft România a sprijinit de-a lungul timpului sistemul educațional din țară, atât prin inițiative globale, cât și locale, care să faciliteze transformarea digitală. Dezvoltate în colaborare cu diferite școli și universități românești, dar și cu multe organizații non-profit, programele pe care Microsoft România le-a derulat în cei 25 de ani de activitate, au fost deja accesate de mii de români și, sperăm, de alte milioane în viitor. Mai mult, ținând seama și de faptul că doar în România sunt estimate 650.000 de noi locuri de muncă în domeniul tehnologic, în următorii 5 ani, compania derulează numeroase parteneriate cu universitățile din țară, deschizând laboratoare de cloud, unde studenții pot să experimenteze cele mai recente inovații în tehnologia informației prin intermediul Azure, platforma de cloud computing a Microsoft. De asemenea, la nivel global, compania a lansat un program prin care a sprijinit, în ultimul an, peste 30 de milioane de persoane, din 249 de țări, să-și dezvolte competențe și abilități digitale.

În același timp, prin programul Microsoft for Startups, Microsoft România s-a implicat de-a lungul timpului în dezvoltarea a numeroase start-up-uri românești, în prezent companii globale evaluate la miliarde de dolari. Dintre companiile de succes, parte a acestui program, amintim: UiPath – lider mondial in RPA (Robotic Process Automation) cu o valoare de piață de peste 10 miliarde de dolari; FintechOS – companie care dezvoltă soluții digitale pentru industria financiară, desemnată, în 2020, startup-ul fintech al anului în Europa; Agricloud – start-up care dezvoltă soluții pentru agricultura inteligentă, prezent în peste 7 țări din Europa; xVision – companie care a dezvoltat o soluție pentru sanătate ce folosește inteligența artificială pentru a interpreta analize medicale complexe; Modex – una dintre cele mai importante companii din domeniul blockchain, care a reușit să publice o ofertă tranzacționabilă în marketplace-ul Microsoft Azure, pentru lansarea și implementarea unei infrastructuri bazate pe blockchain în numai câteva secunde.

Totodată, soluțiile digitale, dezvoltate de Microsoft au fost implementate și de instituțiile guvernamentale din România (precum ANRE, CERT-RO sau AFIR) care au înțeles necesitatea acestor transformări și importanța tehnologiei în optimizarea proceselor la nivel organizațional.

Aceste transformări au cuprins și sectorul bancar, în condițiile în care în ultimii ani, din ce în ce mai multe bănci din România au accelerat procesul de digitalizare pentru a rămâne competitive. Microsoft a devenit unul dintre principalii parteneri ai sectorului bancar, colaborând cu numeroase bănci din România, pe care le-a sprijinit în procesul de digitalizare. În acest context, a avut loc dezvoltarea și publicarea unui set de recomandări, împreună cu Banca Națională a României, privind adoptarea tehnologiilor cloud de către băncile comerciale. Într-un alt proiect derulat de Microsoft România, Banca Transilvania a integrat soluții de inteligență artificială pentru a îmbunătăți serviciile de asistență a clienților și a implementat doi chatboți creați pe baza cloud-ului Azure al Microsoft. Totodată, alte proiecte au fost dezvoltate cu CEC Bank, First Bank, EximBank sau BCR, Microsoft fiind unul dintre partenerii programului pentru susținerea start-up-urilor și companiilor locale derulat de aceasta din urmă.

Astăzi, Microsoft România își propune să continue demersurile în direcția transformării tehnologice, începute în urmă cu un sfert de secol. Dar, în egală măsură, compania se angajează să contribuie la crearea unui ecosistem care să încurajeze oamenii și organizațiile de pe plan local să-și dorească mai mult, să își propună obiective mărețe și să lucreze împreună pentru a defini și a construi un viitor mai bun pentru noi toți.

Huawei a inaugurat astăzi laboratorul de inovație digitală în finanțe și securitate din Europa, Fin²Sec

Inițiativa își propune să rezolve problemele uzuale din domeniul finanțelor personale prin soluții digitale

București, 28 septembrie 2021 – Huawei Consumer BG a deschis astăzi laboratorul de inovație digitală în finanțe și securitate, Fin²Sec, un centru în care problemele din domeniul finanțelor personale pot fi soluționate prin colaborare și dezvoltarea produselor digitale. Fin²Sec, inițiativa ambițioasă condusă de Huawei, va facilita și sprijini sectorul serviciilor financiare prin dezvoltarea de tehnologii care pot ajuta clienții în ceea ce privește probleme uzuale financiare, optimizându-le experiențele și încurajând loialitatea.

Huawei, alături de centrul său de cercetare și dezvoltare din Finlanda, va colabora cu cercetători de la Universitatea Aalto și Universitatea din Helsinki, precum și cu 15  brand-uri, care se vor implica în lucrările laboratorului – bănci și fintech-uri din toată Europa. În cadrul evenimentului de lansare desfășurat astăzi, mai multe branduri de servicii financiare, printre care Raiffeisen Digital din Austria, BLIK, un sistem de plăți mobil de top din Polonia și Neonomics, pionier în servicii de open banking din Norvegia, au oferit o perspectivă unică asupra provocărilor cu care s-au confruntat în furnizarea soluțiilor digitale pentru clienții lor.

„Obiectivul Huawei este acela de a le oferi consumatorilor o viață armonioasă susținută de AI, iar aceasta înseamnă acces ușor și convenabil la serviciile financiare”, a declarat Derek Yu, președinte Central Eastern Europe, Nordic and Canada Region, Huawei Consumer Business Group. „Laboratorul de inovație digitală în finanțe și securitate ne întărește angajamentul de a furniza noi idei care să ofere soluții favorabile pentru nevoile consumatorilor de astăzi. Suntem foarte încântați de oportunitățile create pentru tehnologia și serviciile viitoare și pentru stimularea inovației.”

Factorii din spatele transformării digitale

Obiectivele noului laborator Fin²Sec se axează pe cele trei domenii cheie ce stimulează transformarea digitală: tehnologia mobilă, competiția pentru inovație și parteneriate.

Huawei atestă faptul că în ultimul deceniu s-au înregistrat progrese inovatoare în ceea ce privește modul în care serviciile bancare și financiare sunt experimentate de clienți, datorate aproape exclusiv tehnologiei mobile. Cu toate acestea, se poate face mai mult pentru îmbunătățirea digitală a serviciilor financiare și proceselor de plată.

Huawei dorește ca laboratorul să repete progresele și modificările aduse de open banking, cum ar fi serviciile personalizate, cu acces facil, care au permis clienților să se bucure de o gestionare mai simplă și mai convenabilă a resurselor lor financiare.

În viziunea Huawei, parteneriatele nu reprezintă numai colaborări pentru introducerea de noi aplicații în App Gallery, ci oferă mijloacele necesare pentru inovație și creștere. Devenind al treilea cel mai mare magazin de aplicații din lume, AppGallery are peste 550 de milioane de utilizatori activi lunar la nivel global și o creștere de 46% de la an la an în afara Chinei.

Abordarea provocărilor și punctelor slabe din industrie

Laboratorul, cu sediul la Helsinki, va ajuta fintech-urile și companiile financiare să soluționeze probleme emergente cum ar fi, raportul dintre experiența consumatorilor, securitate și noile mecanisme de autentificare.

„În calitate de lider global în cercetare și dezvoltare industrială, cu o strategie pe termen lung pentru investiții în cercetare, Huawei este bine poziționat pentru a lansa și a conduce inițiativa Fin²Sec, a comentat Wang Aimeng, președintele Centrului de cercetare Huawei din Finlanda. Digitalizarea economiilor poate avea succes acolo unde actorii din cercetare, educație și industrie lucrează la proiecte comune de colaborare în cercetare și dezvoltare.

La evenimentul de lansare, speakerii au abordat și problema plăților, reliefând cercetările efectuate anul trecut de Asociația Euro Banking (EBA) și McKinsey, iar concluziile discuției au identificat lacune în capabilitățile și practicile necesare pentru dezvoltarea afacerilor bazate pe plăți bancare, în special în materie de tehnologie, agilitate organizațională și modele de monetizare.

Reconfigurarea finanțelor prin soluții digitale

Delegaților li s-a oferit o imagine de ansamblu asupra tendințelor cheie care determină necesitatea schimbărilor în sector. Alături de dezvoltarea automatizării, personalizării, plăților în timp real și open banking-ului, organizațiile financiare au subliniat importanța adoptării unor abordări mai sustenabile și holistice pentru soluțiile orientate către clienți, oferind acces îmbunătățit și încurajând o mai bună educație financiară în toate straturile societății.

Pentru a afla mai multe despre Laboratorul de inovație digitală în finanțe și securitate, trimiteți un e-mail la: fin2seclab@huawei.com.

Despre Huawei Consumer Business Group

Produsele și serviciile Huawei sunt disponibile în peste 170 de țări, deservind mai mult de o treime din populația lumii. Compania are 14 centre de cercetare și dezvoltare în țări precum Statele Unite, Germania, Suedia, Rusia, India și China. HUAWEI Consumer BG este una dintre cele 3 filiale ale companiei și include smartphone-uri, computere și tablete, dispozitive portabile și servicii cloud etc. Cu peste 33 de ani de experiență în domeniul telecomunicațiilor, HUAWEI oferă tehnologii inovatoare consumatorilor de pretutindeni.

Pentru mai multe informații, vizitați: http://huaweistore.ro   

Pentru noutăți despre Huawei Consumer BG, urmați-ne pe:

Facebook: https://www.facebook.com/huaweimobilero/

Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobilero/

YouTube: https://www.youtube.com/HuaweiMobilero

Community: Comunitatea Huawei