Cateva investitii necesare la inceputul unei afaceri cu lemn

O fabricuta de cherestea poate fi o idee buna de afacere in Romania, mai ales in zonele rurale, unde adeseori se mai pastreaza si acum vechea traditie a prelucrarii lemnului. Pentru orice intreprinzator particular care porneste de le zero e mai bine ca afacerea lui sa se dezvolte cat mai repede si mai armonios, sa nu ramana in „zona civila”, mestesugareasca (asa cum sunt inca multe in mediul rural, in special in agricultura), sa evolueze de la stadiul de PFA la cel de SRL, de microintreprindere. In acest fel intreprinzatorul particular va putea sa-si faca un cont la o banca, ceea ce inseamna si ca va putea sa-si gaseasca mai multi clienti, pentru ca firmele – spre deosebire de particulari – prefera sa plateasca prin virament. Astfel, va putea chiar sa acceseze fonduri europene pentru a-si dezvolta afacerea!

De asemenea, va trebui neaparat sa-si faca un plan de afaceri. Si, nu in ultimul rand, unul de investitii! In afara de utilajele mecanice pentru debitat busteni – gatere oriznontale si verticale, banzicuri etc) noua microintreprindere va avea nevoie de un uscator de cherestea, pentru ca niciunui dulgher sau tamplar nu-i place sa lucreze cu „lemn crud”. Iar daca beneficiarul lemnului este lutier, cu atat mai mult!

Etapa initiala – cea de simpla fabricuta de scanduri – odata depasita, intreprinzatorul particular va dori, asa cum e si firesc, sa-si dezvolte afacerea. Unii vor incepe sa produca placaj, panel si placi aglomerate, deci urmatoarea investitie ar fi presa pentru panouri. In sfarsit, pentru prelucrarea unor suprafete mai complicate, cu multe curburi, este nevoie si de o presa cu membrana. Nu trebuie uitata nici protectia muncii, pentru ca rumegusul are „prostul obicei” de a afecta caile respiratorii ale lucratorilor. Aceasta problema poate fi rezolvata prin achizitionarea unui exhaustor de tamplarie – un adevarat „aspirator de rumegus”.

Bineinteles ca intreprinzatorul particular va trebui si sa se informeze tot timpul, sa fie inventiv si sa se adapteze cererii de pe piata, ba chiar s-o ia inaintea ei…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *