Montarea pardoselilor de tip flotante este o practica foarte intalnita in companii, deoarece aceste podele permit amplasarea pe dedesubt a unor cabluri, sisteme de ventilatie sau dispozitive care altminteri ar ocupa din spatiul util al unei incaperi. Montarea e foarte rapida, iar investitia este una pe termen lung.
Pardoseli flotante Milucon
Pardoseli flotante Milucon
Desi montarea de pardoseli flotante este realizata de profesionisti si este o practica moderna (si chiar e, prin intermediul materialelor si sistemelor speciale de sustinere folosite astazi), acest tip de podele suspendate e benefic atat pentru spatiile inchise, incat diferite forme ale acestora sunt folosite inca din antichitate.
1000 i.Hr
Credeti ca am gresit cifra? Va garantam ca nu. In anumite zone de pe actualele teritorii din Alaska si Coreea, unele sisteme numite “ondol” erau implementate de oameni cu multi ani inainte de Hristos.
Mai exact, pardoselile erau construite deasupra unor incaperi speciale prin care trecea fumul si caldura cuptoarelor, incalzind tot perimetrul.
Aceste constructii de tip “ondul” aveau o functie dubla, deoarece sistemul era compus din doua spatii, unul sub pardosea, iar altul ce ducea in incaperea unde se prepara mancarea si de unde pornea practic caldura emanata de foc.
Asemeni practicilor moderne unde conductele caloriferelor sunt mutate sub pardosea pentru a o incalzi, cei ce traiau in acele vremuri au sesizat beneficiile unor pardoseli flotante care ii ajuta sa se foloseasca de caldura reziduala.
Pardoseli suspendate in Imperiul Roman
De la coreeni ajungem la Imperiul Roman. Pe vremea romanilor, tehnica pardoselilor flotante era deja intens folosita. Multe din constructiile lor se bazau pe lasarea unui spatiu intre pardosele si pamant.
Rolul acestora era de a facilita scurgerea lichidelor si de a impiedica umezeala solului sa intre in incaperi. Aceste spatii erau acoperite cu piatra sau bucati de lemn care, asemenea sistemelor moderne, facilitau “demontarea” rapida.
Pe langa spatiile de scurgere, un sistem asemanator folosit in acea perioada este “hypocaust”-ul. Sistemul hypocaust reprezinta practic un ansamblu format dintr-un spatiu si conducte cu ajutorul carora aerul cald se deplaseaza sub o camera si incalzeste atat podeaua cat si peretii acesteia.
Computerele de mare putere si noile provocari
Trecand la timpuri mai actuale, primele pardoseli flotante asemanatoare cu ce avem in ziua de astazi au iesit in evidenta odata cu aparitia primelor computere de mare putere si a cladirilor care le adaposteau.
Meseriasii au observat ca trecerea cablurilor sub beton nu e fezabila, incetul cu incetul sistemul imbunatatindu-se, ajungand la pardoseli flotante asa cum sunt realizate astazi de catre ingineri si tehnicieni calificati in domeniul montarii de pardoseli si hidroizolatii.
In anii ’50, cunoscuta companie IBM a contactat niste specialisti pentru a-i ajuta cu o problema fara precedent, mai exact cu plasarea unui computer mare intr-o incapere obisnuita, pe o pardosea care sa poata sustine greutatea acestuia, sa permita un acces usor la cabluri si sa permita punerea in functiune a sistemelor de racire.
In urmatorii ani, sistemele de pardoseli flotante au fost imbunatatite atat prin schimbarea materialelor si formele utilizate, cat si prin eficientizarea cadrelor de sustinere si imbinare. Dupa 1960, pardoselile flotante erau prezente oriunde exista un computer de mari dimensiuni.
Nu e de mirare ca sistemele de podele suspendate, numite acum pardoseli flotante, au rezistat si au fost imbunatatite de-a lungul a mii de ani.
Beneficiile sunt greu de neglijat, iar noile variante sunt utile pentru orice incapere unde se vrea eficientizarea muncii, economisirea de bani si utilizarea optima a spatiului.
Specialistii platformei online www.milucon.ro va invita sa descoperiti singuri avantajele pardoselilor flotante, prin sisteme moderne, la urmatoarele date de contact:
Telefon: 0766 419 049
E-mail: office@milucon.ro
Adresa: Str. Drumul Taberei 87A, București 61371