Polistirenul extrudat

Există patru mari tipuri de izolatii din spumă de plastic rigid folosite în mod obișnuit pentru izolarea construcţiilor: polistiren extrudat (XEPS), polistiren expandat (EPS), poliuretan (PUR) și poliizocianurat (PIR). Dintre toate acestea, proprietățile stabile ale polistirenului combinate cu un proces unic de extrudare au ca rezultat un produs extrem de util cu beneficii pentru aproape orice fel de aplicație din domeniul construcțiilor sau a ingineriei.
Polistirenul extrudat are o reputație bine stabilită pentru fiabilitatea pe termen lung și o rezistență superioară la principalele forțe elementare ale naturii de care trebuie ţinut cont atunci când se alege modul de izolare:
timpul, apa, frigul, căldura și presiunea.

Structura sa celulară uniformă dă polistirenului extrudat un nivel ridicat de rezistență și durabilitate şi, in acelasi timp, acest material este, de asemenea, foarte ușor. Polistirenul extrudat este ușor de tăiat pentru a realiza diferite forme, oferă un nivel ridicat de rezistență la umezeală, și nu este sensibil la modificările de temperatură sau umiditate. Polistirenul extrudat asigură, de asemenea, un nivel ridicat de flexibilitate în ceea ce priveşte aplicarea pe aproape orice fel de suprafeţe.
Procesul de fabricatie al polistirenului extrudat începe cu cristalele de polistiren solide. Cristalele, împreună cu aditivi speciali și un agent de expandare, sunt introduse într-un extruder (aparat pentru extrudare – trecerea forțată a unui material printr-o matriță) pentru a-i conferi forma dorită. În interiorul extruderului amestecul este combinat și topit în condiții controlate de temperatură și presiune ridicate într-un fluid vâscos plastic, care este apoi forțat să treacă printr-o matriță. Materialul ce rezultă din matriță se extinde până ce rezultă o spumă care este modelată, răcită și fixată la dimensiunea dorita.

Rezultatele acestui proces de extrudare este un produs unic, o spumă cu o structură uniformă, cu celule închise şi cu suprafata netedă continuă, calități de neegalat de alte tipuri de izolație, de aceea rezistenţa superioară la umiditate a polistirenului extrudat ofera beneficii remarcabile.
Proprietățile fizice și chimice universale ale apei pot avea de-a lungul timpului consecințe grave pentru cele mai multe tipuri de materiale de construcţii. Din fericire, rezistența superioară la umiditate în cazul izolării cu spumă de polistiren extrudat a pereţilor, cum ar fi cei din BCA este bine stabilită. Nu numai că polistirenul este natural hidrofob (respinge apa), dar structura sa, alcatuita din celule închise și suprafaţă netedă ajută spuma să reziste la umezeală mult mai bine decât alte tipuri de materiale izolatoare.

De asemenea, în cazul fluctuațiilor de temperatură din timpul iernii – peste și sub punctul de îngheț – prezența umidității are consecințe grave pentru cele mai multe tipuri de materiale de constructii. Rezistența la umiditate caracteristică pentru spuma de polistiren extrudat, combinată cu natura sa dură dar şi elastic în acelasi timp, duce la o rezistență excelentă la eventualele daune care pot fi provocate de îngheț / dezgheț. De asemenea, în cazul folosirii unei combinaţii de polistiren extrudat cu materiale pentru hidroizolatii, rezultatul obţinut este un izolator perfect pentru orice tip de acoperiş.
În afară de utilizarea larga pe care o are în domeniul construcţiilor, polistirenul extrudat este folosit şi pentru a face o serie de alte tipuri de produse, atât de uz casnic și de uz industrial. Acesta poate fi modelat pentru a forma ambalaje pentru produsele electronice, pahare de unică folosință, cutii pentru ouă, tăvi de carne şi multe alte tipuri de ambalaje pentru produse fragile sau care necesită protectie termică.

bca
polistiren extrudat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *