Este obligatoriu în anumite sectoare, cum ar fi profesiile medicale, de exemplu, să ai uniforme medicale personalizate, dar începem, de asemenea, să vedem că apar și în sectoare de activitate oarecum neobișnuite. Vorbim într-adevăr despre îmbrăcămintea de lucru! De multe ori personalizate cu imaginea companiei, îmbrăcămintea de lucru care anterior era folosită doar pentru aspectul său practic a devenit acum un adevărat instrument de marketing pentru companii. Să observăm în acest articol care sunt diferitele avantaje ale uniformelor personalizate, dar și de ce aceste haine profesionale ar trebui privite ca o investiție și nu ca un cost pentru angajatori.
De la simplitatea practică la siguranța angajaților
Cum ar fi să mergi la un spital și să vezi personalul medical care lucrează fără uniformele medicale albe? Cu siguranta, nu ai dori. Primul aspect de evidențiat este că, în anumite sectoare de activitate, îmbrăcămintea de lucru este direct legată de siguranță, fie din partea personalului, dar și din partea pacienților/clienților. Din motive igienice, trebuie purtat un halat de laborator în spitale sau laboratoare, iar un șorț de bucătărie, de exemplu, în bucătăriile restaurantelor. În unele meserii manuale, cum ar fi instalații sanitare, zidărie sau alte haine de lucru pot fi furnizate angajaților pentru a se proteja de proiecții potențiale, arsuri sau chiar tăieturi. Aceste halate pentru profesioniști sunt foarte practice pentru depozitarea echipamentelor, cum ar fi un stilou, o ruletă, un carnețel. Utile și importante pentru siguranță, aceste uniforme medicale personalizate sunt din ce în ce mai populare și se răspândesc din ce în ce mai mult în companii. În anumite sectoare de activitate cu risc ridicat, legislația muncii le-a făcut chiar obligatorii.
Un instrument atât pentru resurse umane, cât și pentru marketing
Dar pe lângă caracterul practic pentru angajat, îmbrăcămintea este interesantă și din punct de vedere al imaginii. Într-adevăr, angajații care poartă cu mândrie tricoul brodat sau serigrafiat în culorile companiei lor vor oferi, fără îndoială, mărcii o imagine foarte bună. Este, de asemenea, o modalitate de a face angajații mândri de compania lor și poate avea impact asupra sarcinilor lor la locul de muncă în ceea ce privește managementul resurselor umane.
Ultimul punct și poate cel mai important pentru un proprietar de afacere este acela că dacă investești în îmbrăcăminte de lucru personalizată pentru angajați, se va profesionaliza foarte mult imaginea companiei. De exemplu, îți poți imagina cu adevărat că vezi un tehnician acasă care vine la cutia ta de pe internet fără să îmbrace haine în culorile companiei sale? Sau mergi la un restaurant fast-food fără să vezi culorile mărcii? Personalizarea îmbrăcămintei de lucru a devenit aproape indispensabilă pentru companiile care doresc să crească. Investiția în brandingul textil pentru angajații săi nu reprezintă un buget foarte mare, dar va îmbunătăți însă foarte mult imaginea generată de companie în ochii clienților și partenerilor săi.
În concluzie, angajații mândri că poartă culorile companiei lor, clienți mai senini pentru că profesionalismul companiei este întărit, iar în cele din urmă managerii care văd cum marca lor câștigă vizibilitate zi de zi!