Arhiva zilei de 26 iunie 2024

ELKO Romania dezvăluie noi perspective pentru analiza realizată de Axis despre Costul Total de Proprietate (TCO)

București, 26 June 2024 – ELKO Romania, parte a ELKO Group, prin partenerul său, Axis Communications, propune clienților un instrument important care nu ar trebui să lipsească în timpul implementării și operării sistemelelor de securitate. În lumea complexă și dinamică a securității, înțelegerea costurilor complete asociate cu sistemele de supraveghere video este esențială pentru orice afacere.

În urma analizei costului total de proprietate realizat de Axis Communications pentru sistemele de supraveghere video instalate, s-a constatat că toate costurile inițiale de la începutul implementării sistemului reprezintă circa 30% din costul total de proprietate, în timp ce 70% din costuri apar în timpul operării și menționerii funcționalității sistemelor.

Analiza Costului Total de Proprietate (TCO) oferă o perspectivă detaliată asupra costurilor implicate. Acest calcul include nu doar prețul de achiziție, ci și toate cheltuielile operaționale, de întreținere, de reparații și chiar costurile de înlocuire care pot apărea pe parcurs. TCO este folosit frecvent în deciziile de investiții pentru a determina opțiunea cea mai eficientă din punct de vedere a costului pe termen lung. Prin această analiză, organizațiile pot identifica și anticipa costurile ascunse și pot optimiza bugetele alocând resursele acolo unde aduc cea mai mare valoare adăugată. TCO este un instrument crucial pentru managementul eficient al activelor și pentru maximizarea rentabilității investițiilor.

Care este costul pe întreaga durată de viață a unui sistem de securitate?

Există multe costuri de luat în considerare într-o soluție de camere de securitate și multe cheltuieli posibile care pot fi greu de estimat.

Utilizarea unei abordări a Costului Total de Proprietate (TCO) ajută în estimarea tuturor costurilor asociate unui sistem de camere pe întreaga sa durată de viață – de la instalare la operare, întreținere și dezafectare. Această abordare îți recomandă cum să urmărești reducerea costurilor atât pentru a îmbunătăți calitatea soluției, cât și pentru a evalua încă de la început diferite opțiuni.

Deja utilizat în multe industrii ca un instrument de afaceri, Costul Total de Proprietate (TCO) ajută integratorii și cumpărătorii să:

  • înțeleagă cum sunt distribuite costurile în timp;
  • evalueze riscul costurilor neprevăzute;
  • calculeze valoarea sistemului;
  • explice inițiativa de afaceri în timpul discuțiilor cu părțile interesate;
  • evalueze ofertele de proiect.

Costul sistemului de camere

Se obișnuiește să se estimeze costul total al sistemului de securitate bazându-se doar pe investiția inițială, dar se subestimează costurile suportate în timpul operațiunilor de supraveghere video. Costurile inițiale, cum ar fi investiția în camere, servere, software, instalare și instruirea utilizatorilor, sunt destul de ușor de estimat. Totuși, costurile pe termen lung, cum ar fi întreținerea, înlocuirea, costurile de defecțiune, electricitatea, stocarea și securitatea cibernetică sunt mai dificil de calculat. La toate acestea se adaugă și costurile de monitorizare a sistemului de securitate, care sunt deseori cele mai mari costuri. O analiză a Costului Total de Proprietate vă poate ajuta să identificați toate aceste costuri.

Experiențe rezultate din instalarea sistemelor de securitate

Analiza Costului Total de Proprietate (TCO) pentru soluțiile de camere de securitate ale clienților Axis din SUA, Brazilia, Argentina, Marea Britanie, Franța, Spania, Kenya, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite și India arată o variație mare, dar și tendințe clare. De exemplu, analiza demonstrează că toate costurile de dinainte de începerea implementării sistemului reprezintă circa 30% din costul total de proprietate, în timp ce 70% dintre costuri apar în timpul operării. Această concluzie este cea mai importantă dacă avem în vedere tendința cumpărătorilor de a se concentra pe costurile de achiziție și instalare, în timp ce economiile mari pot fi mai curând făcute în timpul operării pe termen lung a sistemului. Aflați mai multe despre analiza detaliată a TCO cu exemple concrete din practică de la link.

Testarea în condiții reale: soluții de securitate Axis implementate la Concursul Eurovision

București, 26 iunie 2024 – La începutul lunii mai, cea de-a 68-a ediție a Concursului Eurovision (ESC) a avut loc la Arena Malmö din Suedia. Soluții de supraveghere video de la Axis au fost instalate pe parcursul evenimentului pentru a sprijini securitatea. În același timp, am avut ocazia să testăm produsele într-un mediu real pentru a obține cunoștințe valoroase în ceea ce privește metadatele.

Inovația continuă este esențială. Unul dintre modurile prin care realizăm acest lucru este colaborarea strânsă cu partenerii și clienții noștri finali pentru a înțelege cum folosesc soluțiile și cum acestea pot fi optimizate și îmbunătățite în viitor.

Colaborarea cu echipa de securitate de la Arena Malmö în timpul Concursului Eurovision (ESC) a fost un exemplu concret al modului în care punem acest principiu în practică. Relația a început încă din 2013, când ESC a avut loc ultima dată în Malmö, Suedia. La acel moment, instalarea includea doar douăsprezece camere, iar singura analitică disponibilă era detectarea mișcării.

În 2024, Peter Narbe, șeful securității evenimentului și a grupului de proiect de la Arena Malmö, au contactat echipa Axis Communications pentru a căuta sprijin în implementarea unei soluții de supraveghere video de ultimă generație pentru eveniment, acoperind atât zonele interne cât și pe cele externe ale arenei.

Soluția bazată pe evenimente a fost proiectată folosind AXIS Site Designer. Aceasta a inclus peste 40 de camere Axis (panoramice, cu mai mulți senzori, termice și cu funcții de panoramare, înclinare și zoom (PTZ)) care acopereau atât zonele interne, cât și – predominant – cele externe ale arenei.

Protecția perimetrului a fost o prioritate centrală, în special în jurul zonelor precum generatoarele de rezervă. Camerele termice și AXIS Perimeter Defender au fost utilizate pentru a susține aceasta, asigurând securitatea perimetrului. Recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare a fost folosită pentru a notifica agenții de Securitate atunci când vehiculele au sosit, iar analitica Smart Search a fost disponibilă prin implementarea celei mai recente versiuni a AXIS Camera Station (ACS).

Observarea utilizării soluției

Antrenarea modelelor de AI a oferit o oportunitate aproape unică de a colecta date care pot fi utilizate pentru antrenarea algoritmilor de învățare profundă. Anthony Hawkins, inginer de învățare profundă și analiză la Axis, explică modul în care echipa de dezvoltare a produselor a folosit evenimentul pentru a testa cele mai recente aplicații AI: „în AI, algoritmul este la fel de bun precum datele pe care se antrenează”. El subliniază că, deși echipa dispune de multe înregistrări existente ale perimetrelor, gardurilor, autostrăzilor și orașelor, nu există suficient de multe date provenite de la evenimente mari sportive și muzicale, precum Eurovision.

Cu până la 9,000 de persoane participând la fiecare spectacol la ESC, și cu nouă spectacole diferite care au loc, a existat o scară reală care a oferit un teren de testare nou pentru analitice, cum ar fi numărarea persoanelor în dinamica unei mulțimi. Nu numai atât, dar natura acestui eveniment în particular a însemnat că a existat, de asemenea, o varietate reală de îmbrăcăminte, echipamente, vehicule, precum și condiții de lumină în schimbare. Toate acestea sunt esențiale pentru testarea analiticelor pentru acuratețe în condiții provocatoare.

Când vine vorba de antrenarea modelelor AI, Hawkins explică faptul că patruzeci de membri ai echipei ar revizui înregistrările capturate și ar anota imaginile, identificând persoane, obiecte, vehicule, culori, și așa mai departe, care apoi servesc ca bază pentru antrenarea modelului. „Pe scurt, pentru a antrena modelele noastre trecem de la blocuri mari de video la sute de cadre anotate, și apoi acestea sunt introduse în modelele noastre,” el notează.