Nokian Tyres sărbătorește cea de-a 90-a aniversare a inovației sale, anvelopa de iarnă

Anvelopa de iarnă își sărbătorește cea de-a 90-a aniversare în această toamnă. Nokian Tyres a inventat prima anvelopă de iarnă din lume în 1934, iar 90 de ani mai târziu Nokian Tyres continuă să fie pionierul condusului sigur pe timp de iarnă. Anvelopa de iarnă continuă să fie reinventată pentru a răspunde cerințelor șoferilor moderni și condițiilor în continuă schimbare.

Siguranța pentru cele mai aspre condiții de iarnă, inventată în 1934

Nokian Tyres a inventat anvelopa de iarnă pentru a face față iernilor aspre din Finlanda. Înainte de inovația Nokian Tyres, nu existau anvelope potrivite pentru conducerea pe timp de iarnă: anvelopele aveau o suprafață netedă și necesitau lanțuri de zăpadă deasupra lor pentru aderență pe timp de iarnă. Anvelopa de iarnă avea o bandă de rulare rugoasă pentru aderență și tracțiune; totodată, era proiectată suficient de deschisă pentru a se curăța de zăpadă în timpul condusului, permițând o călătorie sigură pe drumurile de iarnă. Prima anvelopă de iarnă din lume, Kelirengas, Weather Tire, a fost concepută în principal pentru camioane, iar doi ani mai târziu, în 1936, a fost introdus un model îmbunătățit special pentru autoturisme, Lumi-Hakkapeliitta, Snow-Hakkapeliitta. Pentru a răspunde cerințelor drumurilor alunecoase, cauzate de numărul crescut de vehicule și pluguri, Lumi-Hakkapeliitta avea mici ventuze pentru a preveni alunecarea pe suprafețele cu polei. Aproape 90 ani mai târziu, Nokian Tyres Hakkapeliitta este una dintre cele mai cunoscute mărci de anvelope de iarnă din lume.

Inovația a declanșat o revoluție în condusul pe timp de iarnă: dintr-o dată, se puteau realiza mult mai multe lucruri în siguranță, indiferent de vreme. La începutul anilor 1960, au fost introduse crampoane în design, creând încă o inovație pentru conducerea în siguranță pe timp de iarnă.

Anvelopa de iarnă modernă este atât sigură, cât și sustenabilă

Anvelopa de iarnă, una dintre cele mai importante piese ale echipamentului de siguranță pentru condusul pe timp de iarnă, este la fel de relevantă astăzi ca și acum 90 ani. Anvelopa de iarnă modernă conține un amestec de aproximativ 100 materii prime diferite, de aproximativ trei ori mai mult decât anvelopa de iarnă din anii 1930, inclusiv materii prime regenerabile și reciclate.

„Anvelopa de iarnă ne-a învățat că ne putem garanta siguranța dacă ne menținem în fața provocărilor. Pe măsură ce lumea continuă să se schimbe, la fel se întâmplă și cu provocările. În acești 90 ani, condițiile meteorologice s-au schimbat, au fost realizate noi materiale, iar dezvoltarea produselor a făcut salturi în direcția creării unor anvelope din ce în ce mai sustenabile”, afirmă Teemu Soini, Vicepreședinte Inovații și Dezvoltare la Nokian Tyres.

„Cele două domenii principale ale inovării și dezvoltării noastre sunt siguranța și sustenabilitatea, iar în special în cazul anvelopelor de iarnă, siguranța este o prioritate”, spune Soini.

Condițiile de condus diferite necesită anvelope de iarnă diferite

Anvelopa de iarnă modernă se bazează pe zeci de ani de dezvoltare a produselor și pe munca de inovare. Testarea continuă în condiții reale de iarnă, de exemplu în centrul de testare Nokian Tyres din Laponia finlandeză, asigură faptul că anvelopele noastre de iarnă vor fi capabile să protejeze șoferii în orice condiții.

„Diferitele condiții de condus necesită diferite tipuri de anvelope de iarnă, deoarece condițiile aferente variază foarte mult în funcție de zonă și climă: în Europa Centrală, iarna are mai multe ploi, în timp ce în Scandinavia drumurile sunt acoperite cu zăpadă sau gheață. Acesta este motivul pentru care Nokian Tyres își adaptează anvelopele de iarnă în funcție de condițiile din zona în care sunt destinate a fi conduse”, spune Marko Saari, Vicepreședinte Gestionarea Produselor la Nokian Tyres. În plus față de condițiile diferite de conducere pe timp de iarnă, dezvoltarea tehnologiei vehiculelor afectează dezvoltarea anvelopelor de iarnă.

„De exemplu, anvelopele pentru vehiculele electrice trebuie să suporte sarcini mai mari din cauza greutății suplimentare a bateriei și să răspundă instantaneu la puterea cuplului ridicat. Punctul nostru de plecare este că toate produsele noastre fac ca șofatul să fie sigur, indiferent de tipul de mașină folosit. Testarea a rămas o cheie pentru a ne asigura că performanța anvelopelor răspunde nevoilor șoferilor moderni”, spune Saari.

Nokian Tyres produce anvelope de iarnă pentru piața nordică și pentru America de Nord, în fabrica sa din Finlanda, iar anvelopele pentru Europa Centrală vor fi realizate la fabrica sa din România.

Nokian Tyres oferă siguranță și calitate drumurilor de iarnă din Europa

Cea mai recentă gamă de anvelope de iarnă Nokian Tyres concepută pentru șoferii europeni oferă siguranță și încredere de neegalat pe șosea. „Alegerea anvelopelor de iarnă potrivite este crucială pentru siguranța la volan. Selecția noastră de anvelope de iarnă premium asigură faptul că fiecare șofer poate găsi soluția perfectă pentru vehiculul său în acest sezon. Fiecare produs este supus unor teste riguroase în diverse condiții de conducere pentru a răspunde cerințelor iernilor europene”, spune Martin Dražík, Manager de Produs pentru Europa Centrală la Nokian Tyres.

Anvelopele Nokian Tyres Snowproof 2 pentru autoturisme și Nokian Tyres Snowproof 2 SUV pentru vehicule sport-utilitare și crossover sunt proiectate pentru a oferi siguranță maximă în condiții de iarnă dificile. Anvelopele Nokian Tyres Snowproof 1 rămâne o alegere de încredere pentru condusul de zi cu zi, oferind aderență fiabilă pe zăpadă și zloată. Pentru vehiculele utilitare grele, anvelopele Nokian Tyres Snowproof C sunt fabricate pentru a face față sarcinilor mari și uzurii extinse, asigurând o durată lungă de viață.

Pentru a sărbători cea de-a 90-a aniversare, Nokian Tyres lansează o campanie aniversară pentru sezonul de iarnă, care include și un concurs de întrebări pentru șoferii din anumite țări europene. Participanții își pot testa cunoștințele despre brand și produsele sale, având șansa de a câștiga un set de anvelope de iarnă premium în patru runde de concurs. Campania și concursul se desfășoară până pe 24 noiembrie, mai multe detalii fiind disponibile pe siteul Nokian Tyres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *