Micile ateliere de productie – o sansa pentru tinerii antreprenori

Un tanar ambitios, indemanatic, cu imaginatie si caruia i-a placut scoala are toate atuurile sa reuseasca intr-o afacere de productie.

Planul pentru o afacere de tinichigerie industriala, de exemplu, va dezvalui niste costuri de investii dezarmante pentru unii, insa solutii financiare exista daca ambitia perspevereaza pentru a trece peste piedici si pentru a gasi solutii.

Productie de componente sau de produse finite

Inainte de a incepe o afacere de productie, ideal ar fi sa se gaseasca parteneri pentru distributia produselor sau comenzi ferme pentru productia de componente. O sondare a pietii poate contura o imagine a posibilelor rezultate si daca investitia va fi rentabila.

Productia poate fi facuta si partial, unele elemente ale produsului fiind mai usor de facut in colaborare cu alte firme care detin specialisti sau dotari necesare: strunguri, aparate de debitare laser etc.

Imaginatie si inspiratie in tehnica

Daca accesarea unor finantari de la stat sau a unor fonduri europene nu este o solutie imediata, firma poate porni la drum si cu utilaje folosite, care se gasesc pe piata la preturi accesibile.

De asemenea, o alternativa utila la inceput de drum poate fi proiectarea unor utilaje in functie de nevoile de productie. Un inginer proiectant poate oferi solutii pentru un utilaj adaptat la necesarul de productie, firma iesind astfel, de multe ori, in avantaj de costuri si cu un aparat util, gata de pus la lucru. Presele hidraulice cumparate de la producatorii care ofera asemenea utilaje standard trebuie dotate cu diferite accesorii pentru a functiona, unele vin la client cu instalatii de ungere, de exemplu, dar altele au nevoie si de o adaptare a acestora, iar amenajarea unui atelier este o adevarata aventura.

Relatiile interumane sunt secretul succesului!

Intr-o perioada in care forta de munca se afla in criza, daca firma nu are meseriasi buni, succesul acesteia este compromis. Asadar, patronii trebuie sa-si respecte angajatii si sa le asigure cel putin conditii de munca corecte.

Pe de alta parte, partenerii firmei sunt esentiali pentru bunul mers al afacerii, iar respectul si o comunicare bine intretinuta cu acestia inseamna materiale si servicii primite la preturi avantajoase si in termene utile si, pe de alta parte, comenzi si plati care sustin activitatea firmei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *