Masina care se conduce singura

Un autoturism autonom este eficient din mai multe puncte de vedere:

1.cand posesorul nu are permis de conducere. Este posibil sa nu aiba timp sa se prezinte la examenul de obtinere a permisului de conducere sau sa nu ia examenul, dar are nevoie de mobilitate.

2.cand soferul a baut sau se simte rau, cu toate acestea este nevoit sa se deplaseze, sa ajunga la spital.

Autoturismul viitorului va fi electric si datorita acestui lucru nu va polua in niciun fel, adica nu va emite nici noxe, dar nici nu va scoate zgomote.

Construit din fibră de carbon și dotat cu tot felul de senzori montați pentru a crește nivelul de siguranță, automobilul viitorului va parea de domeniul stiintifico-fantastic.

In lume a fost experimentata deja masina care se conduce singura, iar in statele dezvoltate ale lumii, multi soferi au declarant ca au vazut masini ruland pe sosea, fara sa vada insa vreun sofer la volanul lor.

In prezent insa nicio masina nu preia 100% sarcina soferului, avand numai anumite functii automatizate.

10 modele de masini autonome au fost supuse mai multor teste de catre Euro NCAP si s-au constatat următoarele:

-oricat ar fi de bune si de performante aceste sisteme nu sunt 100% sigure si este nevoie de un sofer lucid, cu instincte bune, care sa supravegheze sitemul. Stim foarte bine ca masinile, computerele se pot si ele defecta usor.

-sunt multe lucruri de finete pe care un astfel de program de conducere autonoma nu le poate aprecia, anticipa sau controla, de aceea au fost cateva accidente grave cauzate de lipsa pilotului uman.

-aceste sisteme sunt experimentale, de divertisment, dar nu pot sa inlocuiasca tipul clasic de conducere.

-nu exista nici in faza de proiectarea masina autonoma si 100% sigura, care sa nu puna in pericol pasagerii din ea si partenerii de trafic.

-70% dintre soferi, in special cei fricosi si-ar dori o masina care sa le preia sarcinile

-astfel de masini revolutionare sunt dorite, in ciuda pericolelor pe care le prezinta, oamenii le-au dorit si au discutat despre ele din anii 30-60, dar materializarea imaginatiei s-a realizat abia in 2015.

-o mașină autonoma a parcurs 15 state din SUA, cu un sofer pe bancheta din spate, dar care a intervenit sau a condus extrem de putin, 1% reprezentand interventia sa pe traseu.

-Google este unul dintre producatorii importanti ai acestor masini si in prezent, in lume sunt puse in circulatie sute de masini autonome.

-daca vor rezolva problema securitatii, producatorii vor controla piata cu aceste masini autonome, care ar putea duce copiii la scoala dimineata, iar daca se trece la productia de autobuze autonome, va dati seama cata economie se face.

-va trece ceva timp, pana cand oamenii vor accepta sa se urce fara rezerve in masinile fara sofer.

Teleportarea, masinile sofisticate si silentioase, robotizarea vor fi noile realitati care ne vor usura viata si ne vor ajuta sa economisim timp.

Sa privim increzatori in viitor si sa ne adaptam noilor cuceriri ale stiintei si tehnicii, fiindca orice ramanere in urma poate fi fatala dezvoltarii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *