Panourile fotovoltaice ne pot asigura energie electrica doar cu ajutorul soarelui

Solar cell farm in power station for alternative energy from the sun
Solar cell farm in power station for alternative energy from the sun

Energia solara incepe sa fie din ce in ce mai exploatata si in Romania. Ceea ce inseamna ca din ce in ce mai multe persoane aleg sa achizitioneze si sa instaleze pe propriile case sisteme de panouri fotovoltaice. In acest fel productia de energie electrica cu ajuroul soarelui creste, iar productia energieie electrice prin metode traditionale scade.

Te-ai gandit vreodata cum ar fi ca fiecare dintre noi sa aiba instalate sisteme de panouri fotovoltaice si sa foloseasca doar energia electrica produsa cu ajutorul acestora?

Avand in vedere cresterea semnificativa a numarului de persoane care aleg sa isi instaleze astfel de sisteme, nu este exclus ca peste cativa ani majoritatea persoanelor sa consume energie din surse regenerabile in detrimentul energie electrice furnizate de reteaua nationala.

O astfel de schimbare ar fi foarte benefica atat pentru mediul inconjurator cat si pentru economiile celor ce aleg sa investeasca intr-un asemenea sistem. Energia regenerabila mai este numita si energie verde. A primit acest nume deoarece este nepoluanta si nu afecteaza mediul inconjurator, asa cum face energia electrica produsa prin metode traditionale. In acelasi timp, atat energia oferita de soare, de apa, cat si cea oferita de vant este inepuizabila si regenerabila.

In ceea ce priveste energia produsa prin combustibili fosili, aceasta reprezinta cauza principala a schimbarilor climatice drastice. Extragerea si utilizarea acestor combustibili polueaza semnificativ si nu trebuie sa uitam de faptul ca reprezinta o sursa de energie epuizabila. Iar pe langa toate acestea, energia produsa in acest fel si injectata in retea este si destul de costisitoare.

Din punct de vedere financiar, energia produsa cu ajutorul surselor regenerabile este mult mai putin costisitoare. Ceea ce este costisitor in ceea ce priveste energia regenerabila este investitia initiala. In cazul in care alegi sa instalezi un sistem de panouri fotovoltaice, investitia initiala poate reprezenta o suma destul de mare. Aceasta investitie se amortizeaza insa in 5-6 ani de la instalarea sistemului.

Dupa instalarea sistemului, facturile la energia electrica scad semnificativ, iar in functie de marimea si puterea panourilor ai posibilitatea sa nu mai ai deloc nevoie de energie din reteaua nationala. Ceea ce inseamna ca vei contribui in mod direct la protectia mediului inconjurator, si iti vei produce de unul singur energia de care ai nevoie.

In cazul in care instalezi sisteme cu o putere destul de mare incat sa produca mai multa energie decat ai tu nevoie, ai posibilitatea chiar sa devi prosumator. Sa fii prosumator inseamna sa injectezi inapoi in retea surplusul de energie produs de panourile tale fotovoltaice. Iar aceasta actiune iti va aduce o anumita suma de bani, stabilita in prealabil cu furnizorul de energie electrica.

Profita si tu de beneficiile energiei regenerabile si instaleaza sisteme de panouri fotovoltaice pe acoperisul casei tale. In acest fel vei folosi energie generata din surse nepoluante si inepuizabile, avand posibilitatea sa nu mai platesti deloc facturi retelei nationale de distributie a energiei electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *