Lucruri de stiut inainte de a cumpara jucarii Montessori

In ultimii ani, jucariile Montessori au cunoscut un mare succes in randul celor mici. Realizate din lemn, jucariile „Montessori” sunt foarte numeroase. Acestea isi iau numele de la celebra profesoara din Italia, Maria Montessori. La inceputul secolului al XX-lea, acesta a inventat o metoda de predare care respecta ritmurile naturale de dezvoltare ale copilului. Promovand autonomia si increderea in sine, acestea sunt caracteristicile acestei metode. Astazi, desi nu este un brand, etichetarea „Montessori” este o garantie pentru o jucarie de calitate. Fie ca vorbim de jucarii constructie sau forme, iata cateva lucruri pe care trebui sa le cunoastem inainte de a cumpara acest tip de jucarii.

Ce ar trebui sa stiu inainte de a cumpara jucarii Montessori?

Astazi, a stampila o jucarie cu numele „Montessori” este deja o garantie de mare succes. Sedusi de metoda educationala cu acelasi nume, multi parinti sunt atrasi de acest tip de jucarii Montessori. Dar respecta cu adevarat toate aceste produse principiile celebrului pedagog? 

Inainte de a cumpara o jucarie Montessori, ar trebui sa stii un lucru important: Montessori nu este o marca inregistrata. Prin urmare, oricine poate pune acest nume pe ambalaj. Insa jucariile cu adevarat Montessori trebuie sa respecte anumite principii.

Cand Maria Montessori si-a dezvoltat metoda, a dezvoltat un material foarte specific si foarte precis. Alegerile sale in ceea ce priveste culorile, dimensiunile si formele nu au fost doar estetice, ci au avut un scop educativ real. Metoda Montessori isi propune sa promoveze autonomia copilului. Totusi, ar fi o greseala sa crezi ca copilul tau se va descurca singur atunci cand se va confrunta cu o jucarie Montessori. Intr-adevar, la inceput oricum, el trebuie sa fie insotit pentru a intelege interesul real al materialului pe care i-l oferi.

Pentru a te ajuta sa alegi o jucarie Montessori, iti oferim o prezentare generala a principalelor criterii de indeplinit:

Este din lemn

O jucarie Montessori va fi intotdeauna din lemn. Acest material este cald si estetic. Te invita sa ai grija de obiect si sa il respecti. In plus, jucariile din lemn sunt mult mai ecologice decat omologul din plastic! Acestea sunt in general jucarii constructie.

Dezvolta o abilitate

Un copil are deseori dificultati de concentrare. Trece de la un lucru la altul si este rar sa-l vezi concentrandu-se mai mult de cateva minute. Toate acestea sunt desigur normale, capacitatea de concentrare necesita autocontrol si o vointa pe care un copil mic nu o are inca. Din fericire, concentrarea si independenta se dezvolta in timp si il poti ajuta. Pentru a sustine aceasta invatare, Maria Montessori a creat materiale pentru a ajuta copilul sa se concentreze pe un singur lucru la un moment dat. Copilul tau se poate juca atunci cat are nevoie, pentru a-si dezvolta abilitatile educationale vizate. Concentrandu-se pe o singura activitate, el repeta si invata.

Sunt educative

Maria Montessori a vazut ca distragerea atentiei copiilor invata. Prin urmare, impreuna cu echipa sa, au dezvoltat jocuri pentru a le atrage interesul. Toate aceste jocuri sunt destinate sa ii invete sau sa dezvolte o abilitate. Aceasta invatare poate fi motorie, senzoriala sau intelectuala.

Sunt autocorective

Pedagogia Montessori pledeaza pentru autonomia copilului si il invita sa o faca singur cat mai curand posibil. Acesta este motivul pentru care unul dintre criteriile fundamentale ale jucariilor Montessori este sa ajute la auto-corectare.

Asta inseamna ca jucaria ii sugereaza copilului daca a comis o greseala in timp ce a manipulat-o. Acest feedback dat copilului cu privire la greseala lui ii permite sa il remedieze singur. Nu trebuie sa astepte ca un tert sa-i verifice munca, nu are nevoie de aprobarea altuia. Autocorectia permisa de jucarie ii permite sa lucreze in ritmul sau, fara judecata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *