Ce tip de panou solar este cel mai bun? Mono- vs Panouri fotovoltaice policristaline

Va ganditi sa cumparati panouri solare, dar ati fost confuzi cu privire la tipul pentru care sa il alegeti ? Sunteti la locul potrivit. Exista o multitudine de variabile pe care ar trebui sa le tineti cont atunci cand cumparati un sistem solar fotovoltaic.
.
.

In acest articol, veti invata tot ce trebuie sa stiti despre diferitele tipuri de panouri solare de uz casnic (mono-, policristalin).

Sa incepem cu diferitele tipuri de panouri solare aflate in prezent pe piata, sa le mentionam avantajele, si apoi sa analizam cateva scenarii tipice in care anumite tipuri ar fi mai bune decat altele (speram ca unul dintre ele rezoneaza cu dvs.).

Termenul de panouri solare va fi folosit pentru a descrie Panouri fotovoltaice policristaline (tipul care genereaza electricitate), nu colectoare solare termice.

Siliciul cristalin (c-Si)

Aproape 90% din fotovoltaicii mondiali de astazi se bazeaza pe o anumita variatie a siliciului. In anul 2011, aproximativ 95% din toate livrarile producatorilor catre sectorul rezidential au fost panouri solare cristaline de siliciu. Siliconul folosit in PV are multe forme. Principala diferenta este puritatea siliciului.

Dar ce inseamna cu adevarat puritatea siliciului? Cu cat sunt mai bine aliniate moleculele de siliciu, cu atat este mai bine ca celulele solare sa transforme energia solara (soarele) in electricitate (efectul fotoelectric).

Eficienta panourilor solare merge mana in mana cu puritatea, dar procesele folosite pentru a spori puritatea siliciului sunt costisitoare. Eficienta nu ar trebui sa fie preocuparea dvs. principala. Dupa cum veti descoperi mai tarziu, costurile si eficienta spatiala sunt factorii determinanti pentru majoritatea oamenilor.

Acest articol ofera o imagine de ansamblu rapida asupra diferitelor tipuri de celule, beneficiile acestora si modul in care acestea se compara unul cu celalalt.

Celule solare monocristaline cu siliciu

Celulele solare formate din siliciu monocristalin, denumit si siliciu monocristalina, sunt usor de recunoscut printr-un aspect exterior uniform si colorant, indicand siliciu de inalta puritate.

Celulele solare monocristaline sunt fabricate din lingouri de silicon, care au o forma cilindrica. Pentru a optimiza performanta si costurile mai mici ale unei singure celule solare monocristaline, patru laturi sunt decupate din lingourile cilindrice pentru a face plachete de siliciu, ceea ce confera aspectului caracteristic panourilor solare monocristaline.

O modalitate buna de a separa panourile solare monociclice si Panouri fotovoltaice policristaline este aceea ca celulele solare policristaline arata perfect dreptunghiulare, fara margini rotunjite.

Polietilena de siliciu policristalina

Primele Panouri fotovoltaice policristaline bazate pe siliciu policristalin, cunoscut si sub denumirea de polisilicon (p-Si) si siliciu multi-cristalin (mc-Si), au fost introduse pe piata in 1981. Spre deosebire de panourile solare monocristaline, Panouri fotovoltaice policristaline nu necesita procesul Czochralski. Siliciul brut se topeste si se toarna intr-o matrita patata, care este racita si taiata in napolitane perfect patrate.

Panouri fotovoltaice policristaline:

Procesul folosit pentru a face siliciu policristalin este mai simplu si costa mai putin. Cantitatea de siliciu rezidual este mai mica decat cea monocristalina.

Panouri fotovoltaice policristaline -au tendinta de a avea o toleranta de caldura putin mai mica decat panourile solare monocristaline. Din punct de vedere tehnic, aceasta inseamna ca functioneaza usor mai rau decat panourile solare monocristaline la temperaturi ridicate. Caldura poate afecta performanta panourilor solare si poate scurta durata de viata a acestora. Cu toate acestea, acest efect este minor, iar majoritatea proprietarilor nu trebuie sa ia in considerare acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *