De ce iPhone-ul este așa scump?

Loialitatea consumatorilor față de marca Apple este binecunoscută și atât de puternică încât este poate adevăratul motiv pentru care Apple continuă să-și mențină prețurile ridicate peste medie. Pe de altă parte, dispozitivele Android, dintre care sunt și ele de înaltă calitate, costă mult mai puțin. Așadar, discrepanța dintre cele două platforme iOS și Android se lărgește tot mai mult.

Nu este surprinzător că dispozitivele Apple sunt mai scumpe decât Android! Sunt produse care exprimă strategii și modele de afaceri diferite ale producătorilor lor și care sunt justificate de concurența existentă pentru dominația unei piețe bogate și cu perspective de viitor și mai bune. Este surprinzător că, într-o situație economică de criză, Apple persistă în strategia și modelul său de afaceri, crescând și mai mult decalajul dintre platformele Android.

Potrivit datelor publicate de Statista în 2013, prețul mediu al unui dispozitiv Android era de 276 USD, cel al iPhone 650. Prețul mediu al platformelor Android a scăzut constant de la 441 USD în 2010 la 380 USD în 2011, 320 în 2012 și 276 în 2013. Scăderea prețului a devenit unul dintre factorii motrici pentru succesul platformei Android și pentru pătrunderea acesteia în noi segmente de piață.

În aceeași perioadă, dispozitivul Apple a suferit și el o scădere medie a prețului, dar mult mai puțin semnificativă. Prețul mediu a trecut de la 710 USD în 2011 la 686 USD în 2012, iar în 2013 650 USD. O scădere limitată care a mărit decalajul cu platformele Android. Și în 2022 există o discrepanță în cele doua sisteme de operare, mai ales că branduri precum Xiaomi sau Oppo au avut un salt uriaș în ultimii 2 ani, oferind telefoane foarte bune la prețuri mult mai mici.

Brand influent

Nimic nu pare să indice o schimbare de curs în strategiile Apple pentru moment. Modelul vizează maximizarea profitului, iar succesul iPhone-ului pe piață nu sugerează nicio schimbare de strategie. Cota de piață scade pentru Apple, dar profiturile rămân stabile, lucru important pentru o companie care continuă să investească în inovare și își propune să fie cel mai bogat și mai influent brand de pe planetă.

Succesul Apple vine și de la consumatorul de rand, dar mai ales de la companiile care văd iPhone-ul ca un instrument de lucru valid, precum și un reprezentant al directorilor și managerilor de afaceri din ce în ce mai implicați în activități mobile.

Rămâne curiozitatea de ce produsele iPhone și Apple rămân în general atât de scumpe. Răspunsul este de fapt simplu, acest lucru se poate deoarece are o clientelă extrem de loială și o piață de consum formată din consumatori dispuși să facă sacrificii pentru a cumpăra un produs Apple. Tocmai pentru că aceste dispozitive au un preț ridicat, nevoia consumatorilor de a le proteja se manifestă prin achiziționarea de huse și carcase speciale. De exemplu, husa iphone 8, până la cele mai recente modele au căutare în magazinele specializate.

Alegerea iPhone-ului de către consumatorul individual nu este întotdeauna cea mai scumpă. În multe cazuri, de fapt, costul mai mare este suportat de furnizorii de servicii de telefonie. Un contract de achiziție costă în medie 500 USD, dar în unele cazuri și cu unii furnizori doar 200 USD. Motivul pentru care furnizorii de telefonie preferă marca Apple este că utilizatorii de dispozitive iPhone semnează contracte mai scumpe și mai profitabile pentru traficul de date și voce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *